RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Patienter är med och förbättrar

Två killar (de har inget med texten att göra).2015-09-04

Här berättar Anders vad han tycker om att delta i Jönköpings psykiatriska kliniks arbetsgrupp, med syfte att förbättra informationen om rätten till stödperson. Han har själv pågående rättspsykiatrisk tvångsvård, numera i öppenvård.

Vilka erfarenheter av stödperson har du?
– Jag har en stödperson sedan 2011. Han har hjälpt mig jättemycket och är som en kompis. Det är skönt att han inte är involverad i vården. Vi träffas var fjortonde dag och brukar gå ut och äta. Vi pratar och bollar idéer.
– Personalen på boendet tycker att jag förändrats, tidigare stängde jag in mig på rummet och gick in i min bubbla. Stödpersonen och öppenvårdsteamet lyckades få ut mig ur bubblan. Mina föräldrar och syskon säger att det är mycket roligare att umgås med mig nu.

Hur fungerade det att få stödperson?
– Jag har inget minne av när jag fick stödpersonen för jag var så sjuk då. Så även om jag fått information har jag inte tagit till mig den, det var först för något år sedan när jag började må bättre som jag faktiskt förstod vad en stödperson är. 
– Nu när vi pratat om det i arbetsgruppen har vi kommit fram till att informationen varit usel rent utsagt. Personalen har trott att någon annan informerar och så har det hamnat mellan stolarna.  

Vad tycker du om att ingå i abetsgruppen kring insatsen stödperson?
– Det har varit väldigt lärorikt för mig också. Det känns också bra att mina erfarenheter kan bidra till att påverka så det blir bättre för andra i framtiden.


På vilket sätt har du bidragit i arbetsgruppen?
– Vi med egen erfarenhet har förmedlat att informationen till patienterna om stödpersoner behöver bli bättre. Även vid ett nej ska personalen upprepa informationen så att patienterna förstår att de har denna rättighet enligt lag. 

Det är rätt ovanligt att patienter medverkar i förbättringsarbeten på detta sätt. Varför behövs det?
– Det är jätteviktigt att även vi får komma till tals. Det är oss det handlar om och vi är i den miljön dagligen, personalen har sitt perspektiv. Sen handlar mycket om pengar idag, det är synd för vissa saker måste få kosta. 


(Anders heter egentligen något annat.)

Läs mer om arbetsgruppen här