RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Seminarium i Almedalen: Intagnas rätt till rum för visioner

Bild Almedalen2017-06-01 

Välkommen till RFS seminarium om Visionsrummet i Almedalen den 4 juli - i ABF:s tält. 

Alla kriminalvårdsklienter bör ha möjlighet att ta del av ett visionsrum. Så är det inte idag. Idag saknar 34 anstalter, 27 häkten och 28 frivårdskontor visionsrum. (Totalt finns 48 anstalter, 30 häkten och 34 frivårdskontor.) I Visionsrummet kan intagna själv planera för sin frigivning. Visionsrummet bidrar också till att bryta isoleringen.

Under året har flera brottsförebyggande satsningar lanserats, till exempel så kallade aktivitetsrum på häkten för minskad isolering av häktade. En bra idé, men uppfinn inte hjulet på nytt! Använd och utveckla Visionsrummet som redan finns på flera anstalter, häkten och frivårdskontor. I Visionsrummet kan intagna själva planera för sin frigivning.  Det är också en knutpunkt där externa gäster bjuds in för att föreläsa eller som resurs i studiecirklar. 

Syftet med seminariet är att diskutera vad som krävs för att bygga vidare på de gode idéer och satsningar som redan finns inom Kriminalvården. Visionsrummet är ett samarbete mellan Kriminalvården och flera frivilligorganisationer. Idén kom ursprungligen från KRIS. RFS har samordningsansvaret sedan 2007.

Medverkande:

Peter Söderlund, ordförande X-CONS
Jenny Ögren, förbundsordförande RFS

Thomas Karlsson, visionsrumssamordnare RFS

Martin Höög, kriminalvårdsinspektör samt handläggare i generaldirektörens stab, Kriminalvården

Tid: 4 juli kl 13.30 – 13.50 Plats: ABF:s plats, Cramérgatan, plats H303, Visby

Arrangörer: RFS och ABF

Läs mer om Visionsrummet

Ladda ner inbjudan som pdf