RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Snart dags för frivårdsturné

Sofia Löfvenberg, vik ombudsman kriminalvårdsområdet2017-01-19 

Nu finns Sofia Löfvenberg på plats vid RFS kansli som vikarierande ombudsman inom kriminalvårdsområdet. Under våren kommer hon göra en frivårdsturné tillsammans med Thomas, visionsrumsansvarig. Syftet är att lyfta lekmannaövervakarfrågan och Visionsrummet i samarbete med frivårdskontor och föreningar.

Berätta, vad har du för erfarenhet av dessa frågor?

– Jag har erfarenhet av lekmannaövervakare genom mitt arbete på frivården. Där har jag samarbetat med ett flertal lekmannaövervakare som med stort engagemang tagit sig an uppdrag och lagt sin tid på en annan människa, berättar Sofia.    

På vilket sätt kommer du stödja medlemmar framöver?

–  Jag kommer finnas här för att svara på medlemmars frågor och göra föreningsbesök. Jag vill gärna betona och lyfta fördelarna med att samarbeta och integrera lekmannaövervakarna i klienternas verkställighet på frivården. Jag vill också bidra till att fler besöksgrupper på anstalt och häkte kan starta som en viktig del i att minska intagnas isolering.  Jag och min kollega Thomas kommer att bland annat att åka till Gotland för att hålla i en utbildning för häktesbesökare så att en sådan verksamhet kan starta upp där. 

Vilka aktiviteter har du inplanerade framöver?

– Jag och Thomas kommer att åka på en frivårdsturné för att initiera och stärka det lokala samarbetet mellan frivård och föreningar avseende lekmannaövervakarfrågan och Visionsrummet. Det kommer i samband med detta även arrangeras temakväll, föreläsning och erfarenhetsutbyte för lekmannaövervakare. 

Frivårdskontor och föreningar som är intresserade av RFS kommer till dem under frivårdsturnén är välkomna att höra av sig till sofia.lofvenberg@rfs.se eller thomas.karlsson@rfs.se 

Sofia Löfvenberg vikarierar som ombudsman inom kriminalvårdsområdet till och med juni 2016.