RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

RFS: "Boendepersonal kan inte ersätta kontaktperson"

2017-06-14 

RFS uttalar sig i Norrköpings tidningar med anledning av att kommun omprövar insatsen kontaktperson för personer på särskild boende.

Läs den inklippta texten här:

Valdemarsvik

Utvecklingen går åt fel håll. Det är en negativ trend att personer på särskilda boenden förlorar sin kontaktperson, anser RFS.

NT skrev i måndags att flera i Valdemarsvik riskerar att mista sin inviduella kontakt med en frivillig när kommunen omprövar insatsen. Det har fått företrädare för Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare (RFS) och dess medlemmar att reagera.

– Det här är helt fel. En kontaktperson är en individuell kontakt med en frivillig – som finns till just för dig, det blir som en vän som bidrar till att bryta isolering och står för kontinuitet. Även om det finns personal på boendet har de en helt annan roll, de är anställda som slutar, byter tjänst och finns till för alla på boendet. De kan inte ersätta vad en kontaktperson står för, berättar Minna Nyman Sabbadini, kommunikatör.

Hon förklarar att det finns ett antal fall som prövats i domstol och som gett boende på särskilda boenden rätt till fortsatt kontaktperson.

– Vi känner igen mönstret som Teresia Karlsson i Valdemarsvik berättar om. Studerar du statistiken från Socialstyrelsen över kontaktperson/kontaktfamiljsinsatser så ser den konstant ut. Vår teori är att det är fler barn som fått kontaktperson enligt LSS, utvecklar hon.

Rikard W Larsson

Läs artikeln i Norrköpings tidningar