Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #5007
    Anonym
    Inaktiv

    För att bevaka rätt – och i övrigt ha en bra kontakt – så behöver GM i bland tolkstöd. Beviljar kommunerna detta gratis? Jag har fått frågan i vår förening.

    #5148
    Anonym
    Inaktiv

    Tolkstödet är i grunden en i förvaltningslagen inskriven rekommendation till alla myndigheter att anlita tolk, när någon har språksvårigheter eller nedsatt hörsel eller tal. Grundtanken är förstås att myndighetsärenden skall handläggas korrekt oavsett ev språkförbistring. Eftersom det ingår i myndighetsutövningen, utgår ingen särskild avgift. I min kommun finns inom socialförvaltningen en “tolkcentral”, som effektuerar beställningar från både kommun och landsting. Här kan även gode män beställa tolk. Det bör finnas liknande organisation i alla kommuner.

    #5149
    Anonym
    Inaktiv

    Problemet lär vara att uppdraget god man inte är myndighetsutövning

    #5150
    Anonym
    Inaktiv

    Nej, det är ju riktigt och betyder väl antagligen att tolkstöd för rent personlig kommunikation mellan HM och GM inte har något direkt lagstöd utan får ordnas på egen hand. Sen varierar väl tillämpningen kommunerna och landstingen emellan. Om tillämpningen är generös, kanske man kan få tolkstöd i viktigare frågor, utan att de utgör direkta myndighetsärenden. Men när det gäller att bevaka rätt blir det ju nästan automatiskt en myndighetsfråga och då är det GM i egenskap av ställföreträdare, som kan ställa krav på att berörd myndighet tillämpar förvaltningslagens rekommendation om tolkstöd. Om det gäller en förvaltningsrättsligt ärende, finns det starkare krav på användning av tolk i förvaltningsprocesslagen.

    #5151
    Anonym
    Inaktiv

    Min erfarenhet är att HM själv får stå för tolkkostnader om det behövs i kontakt med god man. Ofta har det kunnat lösas genom att en släkting eller vän till HM har kunnat tolka vid dessa tillfällen men finns inte den lösningen har HM fått betala. Som ovan angetts bör dock myndigheter vid möten med HM anlita och bekosta tolk.

    När det gäller ensamkommande barn är saken dock annorlunda eftersom tolk då ofta är ett måste för att kunna utföra uppdraget. Det kan variera från kommun till kommun hur betalningen görs, men barnet behöver inte stå för den kostnaden.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
  • Forumet ”Bevaka rätt” är stängt för nya ämnen och svar.