RFS - Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare - Tillbaka startsidan

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Människor till stöd för andra

Internetbanker

Här är det meningen att man ska diskutera förvaltning av egendom.

Har precis blivit förvaltare och tog kontakt med huvudmannens bank, SEB. Det visade sig att de inte erbjuder internetbank för förvaltare.

Eftersom det känns som stenålder att inte kunna sköta bankärenden via nätet är jag nu på jakt efter ny bank där detta är möjligt.

Tacksam för tips! Vilka banker har tjänsten? Finn det annat som man ska tänka på (såg en del i tråden om bankkort...)
Sus
22 feb 2012 09:38

Jag använder både Swedbank och Nordea och dessa har tjänsterna.

Gunnar
Gunnar Andersson
22 feb 2012 12:38

Den här frågan har varit uppe på forumet tidigare och tydligen gäller fortfarande att SEB som enda av de fyra storbankerna inte accepterar internetbank för förvaltare.

Ett tips om du ändå måste byta bank är att du vänder dig till den fjärde, den som inte är nämnd här, som, enligt min uppfattning, har den bästa funktionen och servicen i sin internetbank. Behöver du ta ut kontanter verkar det också vara den enda banken som kommer att fortsätta med den hanteringen.
Anders Lindblom
27 feb 2012 10:41

Anders!
Jag har haft jätteproblem med SEB och förstår inte när det tillåter brevgiro (vilket jag hörde först nyligen) Nordea och Swedbank är väl ok, men lite knöliga. Den enda jag inte testat är den som jag förmodar du berömmer Handelsbanken. Kan du beskriva deras upplägg lite närmare?
Bo Stefan
01 mar 2012 13:30

hej, Jag har både Nordea (också min privata bank), Swedbank och Handelsbanken. Den absolut bästa är HB. Det går att göra det mesta tex lägga in stående överföringar, ta ut förteckningar på gjorda överföringar och betalningar, det krävs inte att du har ett eget konto i banken. Det kräver däremot Swedbank som även har sämre tillgång till tjänster för oss som företrädare. Nordea accepterar bara ett öppet konto när öf godkänner två. Som många andra har sagt när det gäller SEB - undvik den banken. De har tydligen inte ens ett gemensamt datorsystem där våra förordnanden registreras.
Elizabeth
01 mar 2012 20:37

Eftersom jag hade ett Nordeakontor nära begick jag misstaget att gå dit. Kollade villkor och vilka tjänster de hade och allt lät bra.

När jag nu startat konton, fått alla inloggningsdosor och koder visar det sig att det inte går att lägga upp e-fakturor. Ringer kundtjänst som bekräftar att det inte ska gå. Jag Förstår inte vad hon menar, och läser upp texten om vad som ingår i tjänsten ur de dokument jag fått: "ta emot och betala huvudmannens e-faktura". Ja, säger kundtjänstkvinnan, betala kan jag, men inte lägga upp en ny.

Hur i all världen man ska kunna betala e-fakturor utan att först lägga upp dem på ett nyöppnat konto kan hon inte svara på...

Så nu är jag tillbaka på ruta ett...Klarar HB e-fakturor? Eller ska jag nöja mig med nordea och vara glad att det i a f funkar med internetbank???
Sus
09 mar 2012 14:03

En liten men dock hedrande gest från Nordea: de skickar biobiljetter som plåster på såren, eller vad man nu ska säga. De har lovat att ändra i sitt informationsmaterial om förvaltarskaps-/godman-kontona,så att det framgår att man bara kan betala e-fakturor som är upplagda sedan tidigare, men inte lägga upp nya.
Sus
09 mar 2012 14:22

En liten men dock hedrande gest från Nordea: de skickar biobiljetter som plåster på såren, eller vad man nu ska säga. De har lovat att ändra i sitt informationsmaterial om förvaltarskaps-/godman-kontona,så att det framgår att man bara kan betala e-fakturor som är upplagda sedan tidigare, men inte lägga upp nya.
Sus
09 mar 2012 15:03

Jag är inte kund i Swedbank eller Nordea men hos Nordea har jag Internetbank till mina huvudmän. Swedbank däremot skulle jag inte ens få ett kort till min huvudman. När jag frågade hur jag kan ta ut pengar fick jag till svar att det kunde jag inte när kontoret slutar med kontanter. Efter antydan att jag tänkte byta bank så gick det alldeles utmärkt att få ett kort.
Ebba K
11 mar 2012 09:09

När jag började 2004 undersökte jag utbudet av Internettjänster och fastnade för HB. De har inte gjort mig besviken sedan dess. Jag har tom fått dem att förbättra sin programvara. De har nyligen bekräftat att de inte har några planer på att avveckla kontanthanteringen. De har en decentraliseringspolicy som är tilltalande. Deras personliga servicen, som är av högsta klass (men det kan förstås variera mellan kontoren). Jag har flyttat mina huvudmäns konton dit och når dem alla med en inloggning. Om flera av de andra bankerna kan jag berätta hårresande anekdoter.
bolevinson
14 mar 2012 19:14

Har kollat med Handelsbanken; inte heller de tillåter betalning av e-fakturor för förvaltare. Som jag förstod det handlar det om att det krävs en absolut koppling till det personnummer som fakturan skickas till.

Jag tycker att detta verkar principiellt märkligt. Jag kan ta emot räkningar per snigelpost och lägga upp dem för betalning i huvudmannens internetbank. Men inte ta emot dem i en digital brevlåda och godkänna dem för betalning. Jag får underteckna ett autogiromedgivande - där mottagaren faktiskt kan ändra belopp på betalningen utan mitt direkta medgivande; en funktion med lägre säkerhet för huvudmannen än en e-faktura.

Om jag förstått det hela rätt handlar detta delvis om en grundläggande funktionalitet i systemet för e-fakturering. Kan förbundet påverka det? Så att antingen en förvaltare har möjlighet att lägga upp e-fakuror skickade till huvudmannens personnummer, eller att e-fakturor på något vis "adresseras" till både förvaltarens och huvudmannens personnummer?

Känns inte som att det skulle vara tekniskt oöverstigligt, och rent juridiskt borde ju en e-faktura vara ett bra alternativ. Det är säkrare än både en pappersräkning och autogiro, eftersom den just bara kan vara en räkning till huvudmannen med ett specificerat belopp.
Sus
16 mar 2012 12:42

Jag tror inte att e-fakturor är intressant för de flesta ställföreträdare eftersom överförmyndarna ofta vill ha alla verifikationer.

När det gäller bankerna håller jag med om att SHBs internetbank är bäst på de flesta sätt. Till skillnad mot Swedbanks behöver jag aldrig använda telefonbanken utan allt går att utföra, även ändringar och rättelser och jag kan se alla kommande händelser och behöver inte hålla reda på dem på annat sätt. Layouten är också den överlägset snyggaste och till skillnad mot Nordeas har jag tillgång till alla huvudmän utan att behöva välja avtal.
Anders Lindblom
22 mar 2012 00:01

Tillhör dom som anser SHB vara bästa banken för att hantera betalningar för huvudman och har den själv som huvudbank . Ett varningsfinger vill jag dock sätta upp då jag själv har e-fakturor för jag missade att vara uppmärksam på att ta bort bocken i rutan vid betalningså min faktura hamnade på en hms. Turligt nog såg jag detta snabbt men om den hinner gå iväg är det mycket pinsamt. jag kontaktade SHB dataansvarig som sa att det var ingen prioriterad fråga för dom att hindra betalning som belastade fel konto på detta sätt.Därför är jag numer mycket restriktiv med e-fakturor även till mig själv. Något hinder för att ta fram redovisningsunderlag finns inte för alla e-fakturor går ju att ta ut i pappersform så överförmyndaren kan ju få sin del i alla fall.
Har i alla fall haft mest nytta av SHB som kan ge mig all den information jag behöver för att sköta hms ekonomi samt att den är snabbast i pengaförmedlingen både då det gäller betalning och överförning .
ingrid gutemyr
24 mar 2012 11:25

Försöker väcka liv i tråden. Som jag har erfarit verkar Swedbank ha bäst app för oss som är god man / förvaltare. Handelsbanken säger att det är på gång, men det har de sagt i flera år. SEB stöder inte god man, såvitt jag vet, om de inte ändrat något nyligen. Har ingen hos Nordea, så jag vet inget om dem, mer än att de har en fjärdedel så långa köer som Swedbank på kontoren.
Alven72
28 jun 2016 01:20

Hej!

Jag har bäst erfarenhet av Nordea.
Jag använder både Handelsbanken, Swedbank och Nordea.

Carin Wendelsson genom Laila Wold, ombudsman RFS
Laila
04 jul 2016 10:46

Jag tycker det är väldigt svårt att säga vilken som fungerar bäst. Det känns som om det blir personligt tyckande. Själv har jag varit i kontakt med alla på marknaden förekommande storbanker (och några mindre). Eftersom jag har förvaltarskap (enbart) i flera olika kommuner så upptäcker jag ofta att någon bank som fungerar bra i en kommun, inte alls lämnar samma service i en annan. Och vi är ju också beroende av service för att kunna sköta ärenden! SEB och DanskeBank fungerar inte om man har förvaltarskap. Sedan så föredrar jag att arbeta med den bank jag själv använder, eftersom menyerna är välkända. Dock har jag flertalet appar och internetbanker eftersom det ju handlar om var mina huvudmän får bästa avtalen och inte vad jag trivs bäst med.

För den som har godmanskap och har huvudmän som har minnesbekymmer och går in på god mans konto rekommenderar jag banker som är internetbaserade. Det finns ett par som också har bra appar. Dock anser jag inte att jag vill göra reklam, och att vi trivs olika i olika virtuella miljöer, så jag tycker att man får testa sig fram.
Tommy Ekman
04 jul 2016 13:30

Håller med om att det många gånger kan vara en smaksak vilken bank som är smidigast.
Jämförelse Nordea och Swedbank:
Jag gillar Nordeas "Välj avtal" så jag slipper blanda ihop olika HM:s konto, exvis hos Swebank som har alla HM i en klump.
(Jag har redan betalt från fel persons konto...pinsamt)
Jag gillar INTE Nordeas sätt att bestämma gränser för HM uttag utan samråd med GM.
Jag gillar INTE Swedbanks alternativ att jag MÅSTE lägga in och godkänna en mottagare i listan för en engångsbetalning.
osv, osv...
EveSve
04 jul 2016 15:48

Jag tycker det är väldigt svårt att säga vilken som fungerar bäst. Det känns som om det blir personligt tyckande. Själv har jag varit i kontakt med alla på marknaden förekommande storbanker (och några mindre). Eftersom jag har förvaltarskap (enbart) i flera olika kommuner så upptäcker jag ofta att någon bank som fungerar bra i en kommun, inte alls lämnar samma service i en annan. Och vi är ju också beroende av service för att kunna sköta ärenden! SEB och DanskeBank fungerar inte om man har förvaltarskap. Sedan så föredrar jag att arbeta med den bank jag själv använder, eftersom menyerna är välkända. Dock har jag flertalet appar och internetbanker eftersom det ju handlar om var mina huvudmän får bästa avtalen och inte vad jag trivs bäst med.

För den som har godmanskap och har huvudmän som har minnesbekymmer och går in på god mans konto rekommenderar jag banker som är internetbaserade. Det finns ett par som också har bra appar. Dock anser jag inte att jag vill göra reklam, och att vi trivs olika i olika virtuella miljöer, så jag tycker att man får testa sig fram.

05 jul 2016 19:40

Jag har sedan ett tag kategoriskt avstått från alla e-fakturor då man inte måste granska fakturorna innan man betalar dem. Det har gjort att jag råkat godkänna fakturor av "misstag". Ingen skada skedd ännu, men risken för skada gör att jag numera avstår helt.
Ronnie
06 jul 2016 08:44

Hej! Är ny på området, men tänkte dela med mig av en upptäckt jag gjorde häromdagen ang internetbanken hos Nordea: jag har haft mitt första uppdrag som god man sedan årsskiftet. Jag har vid upprepade tillfällen hänvisats till ett bankkontor för att lägga upp och sen ändra överföringar på min huvudmans konton. Jag har varje gång frågat om jag verkligen inte kan göra det med hjälp av min dosa och internetbanken, men fått svar att det inte går utan jag måste fysiskt besöka banken. Häromdagen ringde jag Nordea igen i liknande ärende ang överföring och fick höra: "Javisst kan jag hjälpa dig, har du dosan i närheten?" Genom att logga in och ange kontrollkoden legitimerade jag mig och handläggaren kunde hjälpa mig genom telefonen. Även om jag fortfarande inte kan göra liknande ärenden själv genom internetbanken så är ju telefonkontakt med banken betydligt smidigare än ett besök. Så mitt tips är att hänvisa till detta exempel om ni behöver göra bankärenden hos Nordea. Lycka till!
jenny
31 maj 2017 13:31

1 2 > »