Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Uttag från fond #5356
  Jean Leek
  Medlem

  Överförmyndaren beslutade att uttag från fond skulle räknas som inkomst. Jag överklagade och har fått rätt i Tingsrätten. Beslutet kan överklagas.

  som svar på: Uttag från fond #5346
  Jean Leek
  Medlem

  Uttag från fonder enligt föreläggande från Tingsrätten
  Jan Wallgren och Eva von Schéele har den uppfattning att uttag från fonder ska räknas som inkomst. Således inte enbart vinsten.

  som svar på: skulder i förteckning, men redan betalt… #5241
  Jean Leek
  Medlem

  På tillträdesdagen som GM så redovisar jag de då kända skulderna. Det brukar “droppa in” skulder under de första månaderna. De tar jag upp vid årsslutet om de finns kvar.

  som svar på: Vårdnadstvist #5228
  Jean Leek
  Medlem

  Jag har haft ett liknande uppdrag – dock ej skyddad identitet. Ansvarig handläggare på socialförvaltningen har varit ett bra stöd – och ska vara ett stöd så att inte vi GM gör det vi inte ska göra. En erfaren advokat med speciellitet inom familjerätt har också varit bra. Som GM har du rätt att vara med vid eventuell kommande rättegång.

  som svar på: Nytt forumsområde #5222
  Jean Leek
  Medlem

  Jag är en av dom som känner igen det du beskriver. I mötet med HM som många gånger har en svår situation är det lätt att göra förmycket. Eller känna sig otillräcklig. Jag träffade en LSS-handläggare för ett tag sedan som sa: Men hur kan du klara av detta uppdrag utan att få handledning. Projektet Rollkoll är bra men det finns även behov av handledning. Men i vilken form ????
  Och sedan är det lätt att komma in på sådant som socialförvaltningen eller liknande ska göra.

  som svar på: Hur stort ansvar för HM:s barn? #5203
  Jean Leek
  Medlem

  Dubbel GM kan det inte vara. MEN du är GM för en person som har ett barn på 1 och där HM är vårdnadshavare. Om det var mitt uppdrag så skulle jag tala med HM och föreslå att jag får fullmakt att tala med handläggare på socialförvaltningen i syfte att kunna garantera att HM och barnet får all den hjälp som de har rätt till.

  som svar på: Postorderköp från utlandet #5197
  Jean Leek
  Medlem

  Spontant tänker jag på det Jan Wallgren skriver i sin bok Gode mannens ABC: “Observera att Godmanskapet aldrig ska ses som en del i socialtjänsten”. Som jag uppfattar din beskrivning av uppdraget så är problematiken så stor att jag skulle överlämna problemet och ansvaret till socialförvaltningen.

  som svar på: Skattekonto – Kronofogden #5179
  Jean Leek
  Medlem

  Som jag ser det så är det viktigaste att inte ditt arvode uteblir. Vad jag förstår så har du inte gjort något fel. Det är viktigt att detta noteras av någon på RFS som tar med sig frågan i framtida samtal om utveckling av verksamheten god man/förvaltare.

  som svar på: Skattekonto – Kronofogden #5176
  Jean Leek
  Medlem

  Hej Marianne. Jag skulle absolut prioritera arvodet till mig som FV. Om det vore mitt uppdrag skulle jag göra en skrivelse till Skatteverket om detta. Det är orimligt om du som FV inte skulle få något arvode. Och jag tror ingen skulle ta ett sådant uppdrag. Är långsiktig avbetalning en framkomlig väg? Om skatteverket lämnar ärendet till kronofogden så tror jag att kfm prioritera att du tar ut arvode. Rapportera hur det går.

  som svar på: Postorderköp från utlandet #5171
  Jean Leek
  Medlem

  Jag har lärt mig att det är säljaren som har ansvar att undersöka om kunden har förvaltarskap. Och HM kan då inte ingå några köpeavtal. Jag förmodar att det även är lånegivarna som har ansvar – men är det “hårda pojkar” så är det illa.
  Och hur är det med köp i från Danmark. Jag sänder frågan till vår ombudsman/jurist.

  som svar på: Pengar saknas #5160
  Jean Leek
  Medlem

  Det är märkligt. När jag nu har börjat fundera på var man finner fonder så hände det att jag träffade diakonissan i församlingen. Vi började prata om våra olika men gemensamma verksamheter. Och så säger hon: “Jag har många gånger fått söka efter fonder när samhället inte har ställt upp”. Bra att skapa kontakter.

  som svar på: Pengar saknas #5156
  Jean Leek
  Medlem

  Jag kan inte något om hur man söker efter fonder och det kanske är därför jag ser lite negativt på att vi som gode män/förvaltare ska söka efter fonder för att HM ska få det jag tycker samhället ska stå för. MEN jag har fått ändra mig förr så jag kan tänka om. Tack Linda för ovanstående information. MEN ? går det att utveckla så att RFS har en bank med tänkbara fonder ? Eller vad säger ni övriga medarbetare ?

  som svar på: Tolkstöd #5149
  Jean Leek
  Medlem

  Problemet lär vara att uppdraget god man inte är myndighetsutövning

  som svar på: I väntan på beslut #5139
  Jean Leek
  Medlem

  Tack för bra svar och förslag som jag tar till mig. Jag kommer nog att göra som ni föreslår MEN det känns lite som att lura och gå bakom ryggen på HM. Får ge mig tröst i att “Ändamålet helga medlet”. Hoppas att kommunerna eller försäkringskassan i framtiden kan lösa detta problemet genom en riktad utbetalning till GM

  som svar på: Hm tecknar nya avtal #5114
  Jean Leek
  Medlem

  Detta har jag varit med om flera gånger. Och huvudmannen har sin rättshandlingsförmåga vilket innebär att hon/han kan fatta ekonomiska avtal. Det har för det mesta varit en anledning till en allvarlig dialog med huvudmannen hur vi tillsammans ska göra för att det inte ska fortsätta med nya ekonomiska avtal som gör att ekonomin haverera. Om inte detta fungerar så kan det finnas anledning att kontakta överförmyndaren och diskutera förvaltarskap. Men detta prövas noga.
  Det har någon gång lyckats för mig att hjälpa en huvudman att häva avtalet. Jag hade väl turen att träffa en säljare med sunt förnuft.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)