Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 31 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Allmänna valet 9 september #5487
  Ronnie
  Medlem

  Steg ett är att se till så de har legitimation och röstkort. Steg två att höra sig runt bland boende och assistenter så de har rutiner. Det visade sig i ett fall att de tom har rutiner för att delta i utländska president- och parlamentsval. Där blev jag imponerad…

  Ronnie
  Medlem

  Jag ser inte hur det skulle kunna utgöra något problem. Det är ju trots allt de efterlevande som främst har ‘nytta’ av minnesstenen.

  som svar på: Underhållskostnader för huvudmans fritidshus #5479
  Ronnie
  Medlem

  TV-licensen är väl individuell, så länge ni inte bor ihop till vardags. Den licens du (resp mamma) har hemma gäller väl även i sommarhuset? Vid uthyrning gäller kanske lite andra regler, men så länge ni inte näringsmässigt driver hotell/B&B så tror jag inte du behöver bekymra dig om det.

  Jag hyr ut en fastighet åt en av mina huvudmän och får också högre arvode för det arbetet. Det kanske blir svårare att få ut i ditt fall, då du hälftenäger fastigheten.

  som svar på: Tre delar #5451
  Ronnie
  Medlem

  Fridström, inte Fridman, sorry!

  som svar på: Julklapp? #5449
  Ronnie
  Medlem

  Att köpa saker som är till (direkt eller indirekt) gagn för huvudmannen ser jag inte vad det skulle vara för problem med. Att vissa sådana saker förkläs till “julklapp” ser jag inte problemet med. Givetvis måste jag alltid ta hänsyn till HM:s egen vilja (när det går) och hans ekonomiska möjligheter.

  som svar på: Inte blanda #5409
  Ronnie
  Medlem

  Absolut!

  Men vad innebär det att “inte blanda”? Måste jag skriva upp serienumret på de sedlar som jag tar ut från banken för att inte blanda mina och mina huvudmäns sedlar? (Jag tar ofta ut för fler än en person samtidigt.) Eller räcker det att jag vet att av den summa som finns i kassaskrinet så tillhör X kronor person A och Y kronor tillhör person B. Enligt mitt tycke så sker ingen blandning så länge det förs en bra kassabok.

  som svar på: Inte blanda #5404
  Ronnie
  Medlem

  Det som hindrar att jag sätter in pengarna, är att det här (i mellersta Norrland) inte finns några insättningsautomater alls. Jag har aldrig sett någon. Det finns bara ett enda bankkontor som hanterar kontanter, och det hanterar bara undantagsvis något annat än uttag av summor jämnt delbara med 500. Det är den enda sedeln de har, om man inte beställer en vecka i förväg. Jag lyckades i detta fall få till ett undantag. Deras nya sedelräknare klarade inte ens att ta emot sedlarna.

  Att jag hade en större summa hemma, berodde just på att jag hittade dem i en byrå när vi tömde lägenheten.

  Idag fick jag åka sex mil för att få tag på ett Nordea-kontor. Ta bort fullmakter ville de att jag skulle komma in på ett kontor för att göra.

  Att det skulle bli ett “lån” här, har jag svårt att se. När jag hittade pengarna bokförde jag dem som “intäkt: Övrig inkomst” och bokförde dem som insättning på “Kontanter hos God man”. Det var helg, det fanns inget alternativ. Några dagar senare satte jag in pengarna, vilket bokföringsmässigt blev en överföring mellan “Kontanter hos God man” och “Transaktionskonto”. Istället hade jag kunnat gett en annan huvudman 2000 i fickpengar och flyttat samma summa mellan dessa två huvudmäns konton.

  Bokföringsmässigt hade det för HM2 blivit en kostnad på 2000 till “mat/fickpengar” och ett uttag från dess transaktionskonto. För HM 1 hade det blivit en överföring mellan “Kontanter hos God man” och “Transaktionskontot”.

  Ett par till sådana transaktioner, och jag hade inte längre haft några kontanter hemma.

  Det är först när man tittar i det finstilta i bankkvittona som det syns varifrån och vart pengarna tar vägen.

  som svar på: Särskild postadress för huvudmän #5395
  Ronnie
  Medlem

  “observera att om c/o-adress är registrerad går det inte att beställa en eftersändning vid byte av huvudmannens adress”???

  Ska jag tolka det som att om HM har särskild postadress, och sedan flyttar, så kan hn inte få eftersändning från gamla folkbokföringsadressen till den nya?

  som svar på: Verifikationer #5393
  Ronnie
  Medlem

  I kontoutdragen står det ju “FÖRSÄKRINGSBOLAGET”, “MORGONTIDNINGSBOLAGET” el “ELBOLAGET” vid varje kontohändelse, så det har inte orsakat några problem att vissa kontohändelser saknar egna verifikationer. En gång per år eller när tariffen ändras brukar det komma något papper och då använder jag det. E-fakturor skriver jag ut (men jag får inga sådana till mina hm).

  Värre är när ICA-banken tycker jag ska hämta kontoutdrag på nätet, något jag hittills inte lyckats med. Jag har banker, skattemyndigheter och pensionsutbetalare i utlandet, men det som orsakade att jag tvingades begära dispens för sen redovisning förra året var ICA-banken.

  som svar på: Flytta utomlands #5374
  Ronnie
  Medlem

  Ok!

  Efter koll med banken så visade det sig vara så att fullmakten var lite för specifik för att vara användbar.

  De där “andra som har att sköta uppgifterna” bor ju hundratals mil bort i ett annat land så det var en uttalad förfrågan från dem.

  som svar på: Flytta utomlands #5372
  Ronnie
  Medlem

  Stockholms tingsrätt? Borde inte den lokala tingsrätten räcka?

  Det söks redan insatser i det “nya” landet. Så en ny ställföreträdare finns redan att tillgå där.

  Insåg att jag har en fullmakt på HM’s konto utöver godmanskapet. Det borde jag kunna utnyttja efter uppdraget upphört. Det jag då har att göra är att hjälpa till med försäljning av fastigheten och tömma denna.

  som svar på: Arv i Finland #5371
  Ronnie
  Medlem

  Provat det, och det gav inte så mycket som jag hade hoppats.

  Men genom juridiska fakulteten i Helsingfors fick jag tips om boken: “Familje- och kvarlåtskapsrättens grunder”, Urpo Kangas, ISBN 978-952-14-2240-9

  Och, nej, arvet är inte färdigskiftat än. Men det borde vara färdigt innan året är slut…

  som svar på: Funnet konto #5361
  Ronnie
  Medlem

  Det finns två modeller jag hört om. Min ÖFN vill att det redovisas som “inkomst” (nyupptäckt konto) medan andra vill ha det redovisat som andra konton med en notering om en rättelse. Så fråga din ÖF! Logiken säger att det andra är mer rätt än det första, men redovisningen följer inte alltid logikens lagar….

  som svar på: Antal timmar #5355
  Ronnie
  Medlem

  @yzze: Men när det är HM själv som betalar så kan det kännas lite surt.

  Jag är berättigad ett fast arvode när jag får ett nytt uppdrag. Skulle det vara proportioneligt så borde jag fått två sådana arvoden för min HM i detta fall. (Två länder, två pensioner, två banker, två skattemyndigheter, två postadressändringar etc.) Nu räknade jag istället igenom alla timmar jag sökt på nätet och suttit i telefonkö på utlandet och det gjorde HM nästan fattig. Det knasiga blev att jag fick samma timersättning för det jobbet, som den tid jag suttit i möten med jurister och advokater om arvskiftet.

  som svar på: spara #5354
  Ronnie
  Medlem

  Det bud jag fått från min ÖFN är att jag ska i normalfallet spara dem i 10 år, men om HM avlider räcker 3 år.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 31 totalt)