Forumsvar skapade

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Garantiperson till finländsk medborgare #9490
  XdTFT1IXNxEaIU9
  Deltagare

  Om/Hur det slår negativt kan jag inte svara på.

  Förhandsbesked från svenska Pensionsmyndigheten kan du ganska enkelt få. Det har jag själv nyligen fått för en annan HM. Jag besökte ett servicekontor och helt enkelt bad dem skicka ett till mig. (Det var enklare än att sitta i en hopplös telefonkö.)

  En del av den pension HM får från FPA verkar vara baserad på vilka behov HM har. Därför får jag med några års mellanrum skicka en redogörelse över vilka svenska inkomster HM har till FPA. Den andre HM har (frikostig) privat pension från Varma och de ställer inga sådana frågor.

  Däremot har jag inte sett att den svenska garantipensionen påverkas av vilken den finska pensionen är. (Har du sett något sådant?)
  HM som har finsk privat pension, har fortfarande svensk garantipension, då han hade ganska låg inkomst den period han bodde i Sverige. Bostadstillägget påverkas dock av vilken den finska pensionen är. Han som har finsk privat pension har inget bostadstillägg alls.

  som svar på: Garantiperson till finländsk medborgare #9486
  XdTFT1IXNxEaIU9
  Deltagare

  Jag har två HM som levt både i Finland och i Sverige. Medborgarskapet spelar inte så stor roll. Det som avgör är var de levt under sitt vuxna liv. Om man räknar med 40 år som “vuxen” och att HM har levt hälften av dessa i Sverige, så kan du nog bara räkna med att få “halv” svensk (garanti)pension. Men det finns en motsvarighet i Finland, där du får söka där också.

  Tyvärr, båda mina HM hade redan fyllt 65 när jag tillträdde som STF. Så min erfarenhet av att söka i Finland är obefintlig. Men det jag förstått är att du bör förhöra dig om vilka arbetsgivare HM hade när hon bodde i Finland. Sedan får du börja läsa på om det finska systemet. Min erfarenhet är att Finländarna är mycket hjälpsamma. Telefonköerna är bara en bråkdel av de i Sverige. Börja gärna med Folk Pensions Anstalten. (FPA) Alla myndigheter pratar svenska, men inte alla privata bolag. Men man kommer långt på “broken English”.

  Ja, sjukersättningen försvinner vid pensioneringen. Och bostadstillägget påverkas av den finska pensionen.

  Om hon redan har bidrag från Finland, och haft det några år, så kan det vara så att den finska pensionen inte ska beskattas i Sverige. Om så, så är det ytterst fördelaktigt. Som bosatt i Sverige betalar hon sannolikt inte full finsk kommunalskatt och hon får dubbla grundavdrag.

  som svar på: Arvodesriktlinjer #9084
  XdTFT1IXNxEaIU9
  Deltagare

  En av mina ÖF vill att man anger hur många timmar man vill ha ersättning för. Sedan finns det i riktlinjerna specificerat vilket timarvode man kan få för olika typer av arbeten. Juridiskt kvalificerat ger mer än att hjälpa HM flytta. En “vanlig enkel” överklagan, räknas nog som att det ingår i uppdraget. Jag överklagade så sent som i veckan ett beslut om nekat bostadstillägg. Det tog nog inte 15 minuter i anspråk och blev framgångsrikt.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)