Medlemsservice

Medlemsservice

Tommy – en erfaren god man

Tommy Ekman är medlem i RFS godmanspanel sedan 2014. I forumet bidrar Tommy med sina erfarenheter kring godmans- och förvaltarskap.


Berätta lite om dig själv?
– Mitt namn är Tommy Ekman. Jag är född 1956 i Lycksele, men har bott i Skåne sedan 1979. Då började jag en utbildning vid Lunds universitet. Jag flyttade senare till Kristianstads-bygden, där jag nu bor, för att arbeta som skolledare. Det yrket, i olika varianter, hade jag dryga 25 år. Mina intressen är familjen, hundar, musik, kultur, natur, vänner, matlagning och resor. Och så förstås människor. Det intresset har jag alltid haft, så länge jag kan minnas.

Sedan hur länge har du varit god man?
– 1996-97 fick jag mitt första uppdrag som ställföreträdare. I början var det uppdrag som god man, men senare också uppdrag som förvaltare. Inget är det andra likt och det är viktigt att se människan, inte sjukdomen eller funktionsnedsättningen, när man tar sig an ett uppdrag. Jag skulle beskriva mig som en människa med ett stort socialt-, människo- och samhällsintresse.

På vilket sätt vill du bidra i godmanspanelen?
– Sedan flera år sköter jag forumet “Godmanskap och förvaltarskap, originalet” på Facebook. Jag ser ingen konkurrens mellan RFS forum för gode män och forumet på Facebook, utan tycker att de kompletterar varandra. Jag har lärt mig mycket genom de politiska uppdragen jag hade tidigare, arbetet som skolchef och uppdragen som god man och förvaltare, kunskaper som jag hoppas kunna förmedla till andra i RFS forum.
– Det ska vara “låga trösklar” och ingen fråga ska kännas obetydlig eller “dum”. Jag vill gärna förmedla en “vi-känsla”.

Vad är det som driver dig i ditt engagemang?
– Jag tänker att jag inte kan göra allt för alla, men i alla fall betyda lite för någon. Ungdomar på glid eller ensamma äldre människor, det är många som behöver hjälp i någon tidpunkt i sitt liv. Som ställföreträdare kan jag vara med och hjälpa någon. Det är kärlek att ge men också kärlek att kunna ta emot. Jag har haft förtroendeuppdrag både som ledamot och ordförande i kommun, kyrka och landstingsvalkretsen fram till mitten av 1990-talet, men är dock inte politiskt aktiv längre.

Tommy Ekman är medlem i Kristianstads godmansförening, men har har för närvarande flest uppdrag i Blekinge och på Österlen.

Klicka här för att komma till godmansforumet