Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #5061
    Anonym
    Inaktiv

    Man ska hålla isär sina egna och huvudmännens ekonomier. Nej, vi ska inte betala varandras räkningar, men det finns ibland lite genvägar man kan ta som kan kännas som att man blandar.

    När jag nu tömde en lägenhet så hittade jag flera tusen kronor i en byrålåda. Vissa av dessa pengar skickar jag till Riksbanken, för inlösen då de hunnit bli ogiltiga. Men resten? Sätta in dem på banken är lättare sagt än gjort. Och själv hinner han inte göra av med så mycket kontanter innan de blir ogiltiga i juli.

    Ett alternativ är att jag använder denna huvudmans pengar som en ”bankomat”. Jag ger av kontanterna till en annan huvudman och flyttar pengar mellan deras transaktionskonton. Bokföringsmässigt finns det inga oöverkomliga hinder. Men finns det sammanblandningsproblem?

    #5400
    Anonym
    Inaktiv

    För mig låter det lite ”knepigt”! Jag skulle föredra ”rakare vägar”, och skulle själv inte velat göra det du föreslår. Men vad hindrar att sätta in pengarna? I den del av landet jag bor (Norra Skåne) finns både bankkontor som tar emot kontanter och insättningsautomater.

    #5401
    Anonym
    Inaktiv

    Jag skulle inte rekommendera att överföra medel mellan huvudmän, de ska hållas separat. Jag tror också att många överförmyndare skulle reagera på sådana transaktioner. Om man drar det till sin spets så skulle det kunna ses som lån mellan de olika huvudmännen och lån är något som överförmyndaren måste godkänna.
    En god man bör inte heller ha stora summor kontanter hemma som tillhör en huvudman utan det ska sättas in på konto. Om det inte är möjligt bör du stämma av med överförmyndaren hur de anser att du ska lösa problemet.

    #5404
    Anonym
    Inaktiv

    Det som hindrar att jag sätter in pengarna, är att det här (i mellersta Norrland) inte finns några insättningsautomater alls. Jag har aldrig sett någon. Det finns bara ett enda bankkontor som hanterar kontanter, och det hanterar bara undantagsvis något annat än uttag av summor jämnt delbara med 500. Det är den enda sedeln de har, om man inte beställer en vecka i förväg. Jag lyckades i detta fall få till ett undantag. Deras nya sedelräknare klarade inte ens att ta emot sedlarna.

    Att jag hade en större summa hemma, berodde just på att jag hittade dem i en byrå när vi tömde lägenheten.

    Idag fick jag åka sex mil för att få tag på ett Nordea-kontor. Ta bort fullmakter ville de att jag skulle komma in på ett kontor för att göra.

    Att det skulle bli ett ”lån” här, har jag svårt att se. När jag hittade pengarna bokförde jag dem som ”intäkt: Övrig inkomst” och bokförde dem som insättning på ”Kontanter hos God man”. Det var helg, det fanns inget alternativ. Några dagar senare satte jag in pengarna, vilket bokföringsmässigt blev en överföring mellan ”Kontanter hos God man” och ”Transaktionskonto”. Istället hade jag kunnat gett en annan huvudman 2000 i fickpengar och flyttat samma summa mellan dessa två huvudmäns konton.

    Bokföringsmässigt hade det för HM2 blivit en kostnad på 2000 till ”mat/fickpengar” och ett uttag från dess transaktionskonto. För HM 1 hade det blivit en överföring mellan ”Kontanter hos God man” och ”Transaktionskontot”.

    Ett par till sådana transaktioner, och jag hade inte längre haft några kontanter hemma.

    Det är först när man tittar i det finstilta i bankkvittona som det syns varifrån och vart pengarna tar vägen.

    #5405
    Anonym
    Inaktiv

    Huvudregeln är att inte blanda ihop sin egen, eller huvudmäns, ekonomier med en annan huvudman. Sådana rekommendationer finns i alla kommuner och bygger på hur lagen är utformad. Du skriver: ”Det är först när man tittar i det finstilta i bankkvittona som det syns varifrån och vart pengarna tagit vägen”. Ja, men om din årsräkning utsätts för en mer genomgripande granskning av Överförmyndaren då? Eller om länsstyrelsen granskare väljer det underlag du lämnat (tillsammans med några andra) för att granska din överförmyndare lite närmare? Då har du lämnat in en årsredovisning, ”på heder och samvete”, där du inte följt de rekommendationer som finns för att man ska iaktta ”god redovisningssed”. Varje ställföreträdare måste ju handla i enlighet med sitt samvete. Men här i forumet måste vi försöka besvara frågorna utifrån de bestämmelser som gäller. Vi kan inte rekommendera någon att ”chansa” att inte överförmyndaren granskar finstilt.

    #5409
    Anonym
    Inaktiv

    Absolut!

    Men vad innebär det att ”inte blanda”? Måste jag skriva upp serienumret på de sedlar som jag tar ut från banken för att inte blanda mina och mina huvudmäns sedlar? (Jag tar ofta ut för fler än en person samtidigt.) Eller räcker det att jag vet att av den summa som finns i kassaskrinet så tillhör X kronor person A och Y kronor tillhör person B. Enligt mitt tycke så sker ingen blandning så länge det förs en bra kassabok.

    #5410
    Anonym
    Inaktiv

    Nej, det håller jag med om. Men det är ju en annan fråga än den som inledningsvis startade tråden, tycker jag.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.