Användare: Henrik Mörner
Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Henrik MörnerDeltagare
I vår kommun har alla som inte har kompletteringar fått sina arvodesbeslut för 2018 i september. Värre var det förra året då var de inte klara förrän efter nyår… Så i vårt fall har det blivit lite bättre i år.
Det är dock ett stort problem att det tar så lång tid att granska, då syftet ju är att stoppa eventuell förskingring eller liknande och det kan ju pågå ”ogranskat” under ganska lång tid med nuvarande tidsperiod.
Jag har föreslagit att man borde leta avvikelser istället för att göra om årsräkningen (vilket är vad de gör i vår kommun i alla fall) Man borde med lite statistisk analys och ett par års årsräkningar i ryggen kunna granska årsräkningen automatiskt och bara ägna sig åt avvikelser. Tänk vad fort det skulle gå om läser in årsräkningen och omedelbart får fram att ”den stämmer bra, men hyran har ökat ganska mycket i år” och kan då omedelbart se om det är förklarat i underlaget, om det kräver komplettering eller om man kan misstänka någon form av oegentlighet. Då skulle ju våra HM faktiskt få den rättssäkerhet de förtjänar, eller hur?
Henrik MörnerDeltagareHej!
SKLs rekommendationer säger att har HM lägre än 2,65 basbelopp i inkomst bör kommunen betala arvodet. Detta följs ”ungefär” av de flesta ÖF, men verkligt stora variationer finns mellan ÖF i olika kommuner och även inom en och samma kommun, tyvärr. Denna rekommendation finns att ladda ner på SKLs hemsida, och kan ju kanske vara en hjälp i ditt resonemang med ÖF. Detta är ytterligare ett skäl till att se över lagstiftningen på området!Du kan också överklaga arvodesbeslutet till Tingsrätten, men få har lyckats.
Jag har själv befunnit mig i situationen att det inte funnits medel att betala mitt arvode och samtidigt skatten, och då kan man ju egentligen inte betala ut arvodet heller då man i sådana fall skapar en skatteskuld – och det får man inte…
Henrik MörnerDeltagareEtt annat förslag jag har till utredningen.
Vi som har huvudmän av det mer monetärt kreativa slaget, kan ofta ha svårt att ”spara undan” några pengar till arvodet då HM tömmer kontona vid månadens slut. Samtidigt får vi inte förskottera arvoden till oss själva (ganska självklart egentligen…) men detta får till effekt att när väl arvodesbeslutet kommer, så finns inga pengar att betala med.
Kommunen kan inte betala alla arvoden och fakturera de HM som skall betala själva, då de i sådana fall skulle agera bank åt somliga, men inte alla medborgare (kommunallagen)
MEN – varför skulle inte kommunen/ÖF kunna ha klientmedelskonton som vilken advokatbyrå som helst? När ett godmansskap sätts upp, öppnas också ett klientmedelskonto i HMs namn, ÖF gör en ”beräkning” av vad arvodeskostnaderna (ink skatt) kommer att bli ungefärligt, och HM börjar sätta in ett månadsbelopp motsvarande detta på sitt klientmedelskonto. Kommunallagen gäller, pengarna aldrig transfererats till kommunens ”ägo” då HM fortfarande ”äger” pengarna och kommunen inte agerar bank – men pengarna för arvodet är avsatta och kan betalas ut när arvodesbeslutet kommer.
Gör man detta till regel, vore det en verklig hjälp för de godemän som har HM, med spel-, alkohol-, och liknande missbruksproblem etc. och det skulle säkert avlasta ÖF från en hel del tidskrävande frågor och besvär.
Henrik MörnerDeltagareEtt medskick är att också se över hur BANK-ID fungerar. Det är dock inte en offentlig tjänst, utan ett bolag ägt av bankerna gemensamt som ska påverkas, kanske genom statlig påtryckning.
Idag blir allt fler tjänster beroende av att man kan logga in med Bank-ID vilket ju idag inte kan ske som företrädare, (man kan givetvis logga in som sin huvudman om HM ger dig koden, men det är faktiskt urkundsförfalskning så det gör inte jag i alla fall) och därför skulle en ”företrädarfunktion” behövas i Bank-ID – dvs att jag skulle kunna legitimera mig hos ex FSK som Henrik, men med rätt att se/göra tjänster åt min HM. På det sättet skulle det vara spårbart ”vem som gjort vad”, och samtidigt lika säkert som jag nu gör det genom telefon/post/besök hos FSK och andra. Och gjordes detta på Bank-ID nivå, så skulle det enkelt kunna implementeras hos ALLA tjänster som använder Bank-ID, istället för att alla ska anpassa sina egna system.
Henrik MörnerDeltagareDetta verkar konstigt. Banken bör ge dig alla dessa uppgifter så snart de ser att du är ställföreträdare. Nordea brukar dessutom vara en av de få banker som verklig vet hur det fungerar i min erfarenhet.
-
FörfattareInlägg