2021-11-14 | Nyheter och reportage

Färggrann workshop om delaktighet

”Det är viktigt att få vara med och bestämma”. Det var en av de synpunkter som kom fram när RFS arvsfondsprojekt höll i en workshop om delaktighet på dagliga kulturverksamheten Medis 5.
– Vi definierade begreppet och illustrerade det sedan i konst. Det visade sig att ordet rymmer många betydelser och färger, säger projektledaren Elin Molander.

Foto: Medis 5

RFS arvsfondsprojekt Rätt att delta – med stöd av ställföreträdare, som handlar om att öka medbestämmandet hos huvudmän, har samarbetat med Medis 5 i flera olika former. Till exempel har kulturverksamheten skapat en jingel och logga till projektets podd. Men i november var det alltså dags att ha en konstnärlig workshop tillsammans för att utforska temat delaktighet med ord och färg.

– Vi definierade begreppet och illustrerade det sedan i konst. Det visade sig att ordet rymmer många betydelser och färger, säger Elin Molander, projektledare för Rätt att delta.

Några tankar om delaktighet som kom fram under workshopen:

• Att vara delaktig gör att man känner sig viktig.
• Att vara delaktig är att få vara den man är.
• Det är viktigt att få vara med och bestämma.

Både tankar och konst kommer att inkluderas i projektets webbutbildningar för ställföreträdare och huvudmän.

– Det var väldigt roligt att höra deltagarnas tankar kring delaktighet. Det finns verkligen ett engagemang för de här frågorna, säger Erik Åhlin, som arbetar med projektet.

 


2024-04-24

Nyheter och reportage

RFS förbundssekreterare Fredrik Nilsson i SvD

Om jag behöver hjälp, hur vill jag att mina medmänniskor ska stötta mig? En relevant fråga att ställa till sig själv när vi tänker oss vilket samhälle vi själva vill ha. RFS förbundssekreterare Fredrik Nilsson intervjuades nyligen av Human Performance för...

Läs hela inlägget


2024-04-24

Nyheter och reportage

RFS medverkan i Trygghetsberedningens utredning

RFS har fått möjligheten att delta och ge inspel, utifrån vår kunskap och erfarenhet, i pågående utredning om återfallsbrottslighet. Samverkan i syfte att förebygga återfall i brott En parlamentariskt sammansatt kommitté i form av en trygghetsberedning ska, biträdd av sakkunniga och experter,...

Läs hela inlägget


2024-04-17

Nyheter och reportage

Michell Malmgren ny sakkunnig för psykiatri- och socialtjänstområdena

Michell Malmgren är RFS nya sakkunnig inom psykiatri- och socialtjänstområdena. Sedan starten i november 2023, har han redan hunnit med en hel del och där ett fokus har varit att stötta medlemmarna i frågor inom hans område. Michell har en politisk...

Läs hela inlägget