2021-12-14 | Nyheter och reportage

”Som att återskapa relationen med en gammal vän”

Nu är årets frivårdsturné slut.  Av de 33 frivårdkontor som finns i landet har RFS träffat 16 av dem.
– Samarbete kommer inte av sig självt, utan bottnar i ett engagemang hos människor som ser till att samverka, säger RFS kriminalvårdsombudsman Märta Frank.

Märta Frank är nöjd över vad frivårdsturnén uppnått.

Målet med turnén, som pågått sedan april i år, har varit att öka samarbetet mellan RFS lokalföreningar och frivårdskontoren, liksom att skapa en arena för erfarenhets- och idéutbyte. Mål som Märta Frank tycker har uppnåtts under året.

– Flera frivårdskontor och lokalföreningar har kontaktat varandra för samarbete efteråt. Handläggare från frivården har också berättat att de uppskattat tipsen gällande rekrytering av biträdande övervakare, och menat att det blivit tydligare vad RFS erbjuder med medlemskapet.

Utöver mötena med de 16 frivårdskontoren har RFS också samverkat med 28 av dem. Bland annat genom att ha samtal med handläggare och biträdande övervakare på telefon eller digitalt.

– Även detta är för att informera om RFS och närmsta lokalförening, liksom att prata om rekrytering av, och utbildning för, biträdande övervakare. Det är som ett första steg att lära känna varandra och presentera oss för vidare samverkan.

Vilka lärdomar drar du av erfarenheterna hittills?

– Det har varit väldigt nyttigt, både för att sprida information om RFS och för att skapa relationer. Kriminalvården och RFS har samarbetat på olika sätt sedan förbundet bildades 1968, men ibland behövs en påminnelse om vår långvariga historia och att vi behöver hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, säger Märta Frank och fortsätter:

– Frivårdsturnén har varit som att återskapa relationen med en gammal vän. Boka möten, träffas, diskutera och hitta gemensamma vägar framåt.

Märta Frank tillsammans med frivården Fridhemsplan.
Viktigt med långsiktiga relationer

Kriminalvården genomför just nu en treårig satsning med målet att höja andelen klienter med biträdande övervakare till 60 procent.

– Det är höga ambitioner, och det ger oss på RFS möjligheten att värva flera medlemmar, säger Märta Frank.

För att lyckas med det gäller det att skapa relationer som håller, tror hon.

– Får vi dem att trivas med uppdragen och som medlemmar i RFS vill de fortsätta. Därför gäller det att både frivården och RFS känner sina biträdande övervakare, så att vi behåller den gemensamma kompetens som finns, säger hon.

Men utöver relationsskapandet, tror Märta Frank att samarbete är vägen framåt. Planen för 2022 är därför att fortsätta turnén och träffa resten av landets frivårdskontor.

– Samarbete kommer inte av sig självt, utan bottnar i ett engagemang hos människor som ser till att samverka i sina organisationer och myndigheter, säger hon.


2024-04-24

Nyheter och reportage

RFS förbundssekreterare Fredrik Nilsson i SvD

Om jag behöver hjälp, hur vill jag att mina medmänniskor ska stötta mig? En relevant fråga att ställa till sig själv när vi tänker oss vilket samhälle vi själva vill ha. RFS förbundssekreterare Fredrik Nilsson intervjuades nyligen av Human Performance för...

Läs hela inlägget


2024-04-24

Nyheter och reportage

RFS medverkan i Trygghetsberedningens utredning

RFS har fått möjligheten att delta och ge inspel, utifrån vår kunskap och erfarenhet, i pågående utredning om återfallsbrottslighet. Samverkan i syfte att förebygga återfall i brott En parlamentariskt sammansatt kommitté i form av en trygghetsberedning ska, biträdd av sakkunniga och experter,...

Läs hela inlägget


2024-04-17

Nyheter och reportage

Michell Malmgren ny sakkunnig för psykiatri- och socialtjänstområdena

Michell Malmgren är RFS nya sakkunnig inom psykiatri- och socialtjänstområdena. Sedan starten i november 2023, har han redan hunnit med en hel del och där ett fokus har varit att stötta medlemmarna i frågor inom hans område. Michell har en politisk...

Läs hela inlägget