Förening ger kunskapspåfyllning
2017-11-16
I Göteborg finns en lång tradition av samarbete mellan frivård och förening. Frivårdsinspektör Greger Österdahl berättar om samarbetet och vad det ger – både för lekmannaövervakare och frivård.
– Vi har haft ett långt och gott samarbete med Göteborgs frivilliga samhällsarbetare genom åren, GFS. Jag var med då vi tillsammans med föreningen drog igång en kurs hos ABF om grunderna för lekmannaövervakare och besökare. Vi arbetade då tätt med föreningen och lärde känna personerna där väl. Numera är vi inte lika inblandade i kursen, men vi delar alltid ut information till nya uppdragstagare om föreningen och deras terminsprogram. För oss på frivården är det en fördel om lekmannaövervakaren kan få ytterligare kunskapspåfyllning i föreningen, säger Greger Österdahl.
– Föreningsrepresentanter har alltid varit inbjudna till våra introduktioner av nya lekmannaövervakare. Under året har vi fått en ny utbildning för lekmannaövervakare via huvudkontoret och där finns samarbete med föreningen inte inlagt, men vi ska fundera på hur vi ska lägga upp det framöver.
– Att vara lekmannaövervakare är ett ganska ensamt uppdrag även om du självklart ska ha kontakt med din handläggare på frivården. Genom föreningen får du möjlighet att prata om svårigheter och glädjeämnen i uppdragen. Eftersom personerna i föreningen alltid varit uppdaterade har även de kunnat svara på frågor och på så vis gett viss avlastning för oss på frivården.
– Samarbetet har också gjort att det är lätt för representanter för GFS att höra av sig med frågor till frivården. Då det varit stort fokus på implementering av vårt nya arbetssätt Krimstics så har vi tappat lekmannafrågan lite grann. När GFS hört av sig till oss och förmedlat att det är oro i leden har vi kunnat förklara att det inte ligger på ett personligt plan utan handlar om organisationsfrågor.
Läs även intervju med tjänstepersoner från överförmyndare, patientnämnd och socialtjänst