2018-09-27 | Nyheter och reportage 2018

”Vi visade möjligheter med samverkan”

2018-09-27

I RFS jubileumsskrift berättar tidigare förbundsordförande Agneta Zedell om hur metodboken togs fram. En idé om samarbete som förbundet fortsatt sprider.

Frågan som genomsyrade Agneta Zedells arbete som förbundsordförande för RFS under perioden 2008-2016 var ”vilka är vi till för?”. I RFS fall var det naturligtvis brukarna och allt hon gjorde måste alltså resultera i en förbättring för dem.

– Det absolut viktigaste för brukarna var att säkerställa kvaliteten på frivilligarbetet. Våra brukare har enligt lag rätt till lekmannastöd. De måste kunna få svar på sina frågor, kunna lita på att frivilligarbetaren har tillräcklig kompetens, få veta vad de kan förvänta sig av en frivilligarbetare och att deras utsatta situation inte riskerar att missbrukas.

Större likheter än skillnader

Sagt och gjort. Agneta initierade det så kallade Rättssäkerhetsprojektet  som pågick 2011–2014. Projektet finansierades av Allmänna arvsfonden och syftet var att visa beslutsfattare att det går att effektivisera arbetet med frivilliguppdragen.

– Även om våra uppdrag handhas av olika huvudmän och styrs av olika lagstiftning, så är ändå likheterna större än skillnaderna. Genom att uppmärksamma politikerna på det ville vi få till en bättre arbetsmodell, där alla myndigheter samarbetar kring frivilliga samhällsarbetare.

Ökad kvalitet och rättssäkerhet

Inom projektet bildades team från fyra modellkommuner, med representanter från socialtjänst, frivård, patiennämnd, överförmyndare och den lokala RFS-föreningen. Teamen jobbade sedan med att få ökad förståelse för varandras förutsättningar och villkor, hitta effektivare arbetssätt, öka kvaliteten och därmed rättssäkerheten i insatserna.

– Målet var att kommunerna skulle förstå att om man höjer kvaliteten på frivilliginsatserna, till exempel med gemensamma utbildningar för alla, så får brukaren en säkrare ”produkt”. Vi ville helt enkelt visa de möjligheter som finns genom samverkan.

Allt att vinna på en väg in

Ett resultat av Rättssäkerhetsprojektet blev en metodbok, som beskriver hur RFS jobbade i projektet och hur kommuner som vill följa modellen kan jobba, något flera kommuner nu gör. Metodboken lanserar idén om ”en väg in”. *

– Den handlar om att kommunerna har allt att vinna på att öppna upp en gemensam väg in för alla frivilliguppdrag. Man ska inte behöva undra var man ska vända sig om man vill vara god man eller stödperson. I detta ingår att RFS lokalföreningar ska vara öppna för alla olika frivilliguppdrag och på så sätt befästa likheterna i uppdragen.

Metodboken kan beställas här

I RFS nyhetsbrev nr 2018 med tema Samarbete 2.0 finns denna artikel med.

Läs där även om samarbetet i Umeå och det nya samarbetet med fokus på att bryta segregation i Borlänge. 

En längre version av artikeln finns i RFS jubilumsskrift


2024-06-24

Nyheter och reportage 2018

Vill du lära känna våra medlemmar?

Det vill nämligen vi, för oss som förbund är det viktigt att löpande lyssna in medlemmar, såväl via lokalföreningarna och alla de medlemmar som de möter den vägen, men viktigast är nästan de medlemsundersökningar vi gör regelbundet, och här kommer...

Läs hela inlägget


2024-06-24

Nyheter och reportage 2018

Sommarstängt på kansliet

RFS kansli håller sommarstängt från den 24 juni till den 12 augusti (vecka 26-32). När vi har sommarstängt tar vi inte emot besök, har växeln stängd och svarar endast på ett fåtal mail. Övriga frågor kommer vi att återkomma till...

Läs hela inlägget


2024-06-07

Nyheter och reportage 2018

RFS summerar Socialrättsdagen 2024

Framtidshopp, kunskap, samarbete Om man kort ska summera Socialrättsdagen 2024 så är det med ledorden ”framtidshopp, kunskap, och samarbete”. Samtliga talare från chefsåklagare, jurist, forskare, socialtjänstminister, socialpedagog och representanter från Socialstyrelsen och Skolverket pratade alla om behovet av ett samarbete i...

Läs hela inlägget