2018-09-28 | Nyheter och reportage 2018

Fokus: bryta utanförskap

2018-10-01

RFS har beviljats statsbidrag för att tillsammans med Borlänge kommun planera för hur de lagreglerade frivilliguppdragen kan användas för att motverka segregation.

Det är myndigheten Delmos, Delegationen mot segregation, som beviljat RFS det nya statsbidraget. Det innebär att RFS tillsammans med förening, frivård, patientnämnd, socialtjänst och överförmyndare i Borlänge kommun ska planera för utveckling av de lagreglerade frivilliguppdragen med fokus på så kallade segregerade områden.

Utgångspunkten kring samarbetet bygger på RFS metodbok som visar på de stora vinsterna på att samarbeta över myndighetsgränser och med förening kring frivilliguppdragen.

Arbetet pågår fram till årsskiftet 2018 och det första steget blir att kartlägga hur frivilliguppdragen används idag för att stärka resurssvagas kontaktnät. En viktig fråga blir hur rekryteringen av frivilliga samhällsarbetare i dessa områden kan öka. Det kan även bli en möjlighet för föreningen att få in nya medlemmar med olika bakgrund och erfarenheter.

I mitten av september träffades chefer för de olika verksamheterna, ordförande för Södra Dalarnas frivilliga samhällsarbetare  och RFS för ett första möte. Nu ska en arbetsgrupp utses som ska arbeta vidare med kartläggning och planering. Grunden för arbetssättet är RFS metodbok och idé om samarbete över myndighetsgränserna.

– Det är glädjande att se att myndigheterna är positiva till att tänka nytt kring de lagreglerade frivilliguppdragen. Det ska bli intressant att komma igång med det här arbetet under hösten, säger Gunilla Sundblad, förbundssekreterare. RFS hoppas på att kunna sprida arbetetssättet i fler kommuner under 2019.

Fakta

  • Myndigheten Delegationen mot segregation inrättades 1 januari 2018.
  • Syftet med statsbidraget till civilsamhällets organisationer är att ge stöd till långsiktiga åtgärder som bidrar till att minska och motverka segregation på lokal nivå.

Läs även om idén kring samarbetet över myndighetsgränser och metodboken här


2024-06-24

Nyheter och reportage 2018

Vill du lära känna våra medlemmar?

Det vill nämligen vi, för oss som förbund är det viktigt att löpande lyssna in medlemmar, såväl via lokalföreningarna och alla de medlemmar som de möter den vägen, men viktigast är nästan de medlemsundersökningar vi gör regelbundet, och här kommer...

Läs hela inlägget


2024-06-24

Nyheter och reportage 2018

Sommarstängt på kansliet

RFS kansli håller sommarstängt från den 24 juni till den 12 augusti (vecka 26-32). När vi har sommarstängt tar vi inte emot besök, har växeln stängd och svarar endast på ett fåtal mail. Övriga frågor kommer vi att återkomma till...

Läs hela inlägget


2024-06-07

Nyheter och reportage 2018

RFS summerar Socialrättsdagen 2024

Framtidshopp, kunskap, samarbete Om man kort ska summera Socialrättsdagen 2024 så är det med ledorden ”framtidshopp, kunskap, och samarbete”. Samtliga talare från chefsåklagare, jurist, forskare, socialtjänstminister, socialpedagog och representanter från Socialstyrelsen och Skolverket pratade alla om behovet av ett samarbete i...

Läs hela inlägget