2016-11-15 |

Barnen i fokus i nytt projekt

Linda Fröström och Elin Molander, projektledare RFS2016-11-16

Ett av syftena med RFS nya projekt Min rätt – Din roll är att ensamkommande barn ska bli mer delaktiga i insatserna god man och särskilt förordnad vårdnadshavare. Här berättar projektledarna om varför projektet behövs och vad som blir de första stegen. 

Förutom ökad delaktighet för barnen är syftet med projektet att förtydliga rollfördelningen mellan de olika aktörerna kring barnen samt att bidra till ökad samverkan.

Varför behövs det?

– Vi har hört från flera håll att det behövs ett motsvarande Rollkoll kring uppdragen god man för ensamkommande barn och särskilt förordnad vårdnadshavare, eftersom det ofta är otydligt vem som ska utföra olika uppgifter kring barnet, berättar Linda Fröström, projektledare för Min rätt – Din roll, tillsammans med Elin Molander. 

– Vi vet också att varken överförmyndare eller socialtjänst har metoder för att arbeta med barnens delaktighet i dessa insatser. Vi har såklart förståelse för att det senaste året kom många barn och att arbetet då ofta skötts schablonmässigt, men det är ett problem eftersom insatserna ska individanpassas, säger Elin.

Film och uppstartspaket

I projektet kommer ett informationsmaterial för barnen tas fram på flera språk, samt ett för gode männen och andra aktörer kring barnen. Det blir även en film. Tanken är att informationsmaterial och film ska bygga på barnens egna erfarenheter och bidra till ökat inflytande i insatserna. Målet är också att skapa ett slags uppstartspaket som ska förse gode mannen/särskilt förordnade vårdnadshavaren och barnet med praktiska råd och uppföljningsbara mål. 

Viktigt med samarbete

I projektet finns en referensgrupp som kommer vara viktig i projektets alla faser, med representanter från bland annat Migrationsverket, Kommunförbundet i Stockholms läns expertnätverk för ensamkommande barn, Sveriges kommuner och landsting, Föreningen Sveriges Överförmyndare, Svenskar och invandrade mot narkotika, Stockholms Stadsmission och Riksförbundet Attention. 

Först kartläggning

Under första året ska en kartläggning göras, bland annat genom enkäter till medlemmar inom RFS (se länk nedan). Projektledarna kommer även att träffa ensamkommande barn i fokusgrupper, samt göra djupintervjuer med olika aktörer.

Hur kan RFS föreningar bidra?

–  Under projektets andra och tredje år kommer vi att utföra lokala aktörsmöten, med syfte att skapa hållbara nätverk runt barnen. Föreningar som är intresserade av  en sådan träff i sin kommun får gärna höra av sig, säger Linda.

 

Bidra i projektet – fyll i enkät till uppdragstagare

Kontakt:

Välkommen att kontakt projektledarna om du har frågor, linda.frostrom@rfs.se eller elin.molander@rfs.se


2023-02-08

Se hit! Kanslisekreterare med intresse för ekonomi och medlemsutveckling sökes!

Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare är en ideell organisation som sen 1968 stöttar de eldsjälar som engagerar sig i lagstadgade volontäruppdrag och verkar för ett medmänskligare samhälle. Vi söker nu en kanslisekreterare med kunskaper inom ekonomi och medlemsutveckling till vårt rikskansli i...

Läs hela inlägget


2023-02-07

Upplevelser av tvångsvård – En öppen föreläsning om patienternas mående under och efter psykiatrisk tvångsvård

NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) är en sammanslutning av patient- brukar- och anhörigorganisationer på psykiatriområdet. Mårten Jansson, som är utredare där, genomförde under 2022 en stor undersökning åt Socialstyrelsen av hur patienter och anhöriga upplever psykiatrins tvångsvård. RFS bjuder in till...

Läs hela inlägget


2023-02-06

RFS håller i digitalt erfarenhetsutbyte för BÖV och förtroendemän inom kriminalvården

Erfarenhetsutbyte för biträdande övervakare och förtroendemän inom kriminalvården. Under träffarna kommer medlemmar få utbyte om uppdragen och hur kontakten fungerar mot frivården. Datum för vårens träffar och länk till anmälningsformulär för respektive träff: 22 feb kl. 18-19 (Länk till anmälan) 23 mars kl. 18-19...

Läs hela inlägget