2016-11-15 |

Barnen i fokus i nytt projekt

Linda Fröström och Elin Molander, projektledare RFS2016-11-16

Ett av syftena med RFS nya projekt Min rätt – Din roll är att ensamkommande barn ska bli mer delaktiga i insatserna god man och särskilt förordnad vårdnadshavare. Här berättar projektledarna om varför projektet behövs och vad som blir de första stegen. 

Förutom ökad delaktighet för barnen är syftet med projektet att förtydliga rollfördelningen mellan de olika aktörerna kring barnen samt att bidra till ökad samverkan.

Varför behövs det?

– Vi har hört från flera håll att det behövs ett motsvarande Rollkoll kring uppdragen god man för ensamkommande barn och särskilt förordnad vårdnadshavare, eftersom det ofta är otydligt vem som ska utföra olika uppgifter kring barnet, berättar Linda Fröström, projektledare för Min rätt – Din roll, tillsammans med Elin Molander. 

– Vi vet också att varken överförmyndare eller socialtjänst har metoder för att arbeta med barnens delaktighet i dessa insatser. Vi har såklart förståelse för att det senaste året kom många barn och att arbetet då ofta skötts schablonmässigt, men det är ett problem eftersom insatserna ska individanpassas, säger Elin.

Film och uppstartspaket

I projektet kommer ett informationsmaterial för barnen tas fram på flera språk, samt ett för gode männen och andra aktörer kring barnen. Det blir även en film. Tanken är att informationsmaterial och film ska bygga på barnens egna erfarenheter och bidra till ökat inflytande i insatserna. Målet är också att skapa ett slags uppstartspaket som ska förse gode mannen/särskilt förordnade vårdnadshavaren och barnet med praktiska råd och uppföljningsbara mål. 

Viktigt med samarbete

I projektet finns en referensgrupp som kommer vara viktig i projektets alla faser, med representanter från bland annat Migrationsverket, Kommunförbundet i Stockholms läns expertnätverk för ensamkommande barn, Sveriges kommuner och landsting, Föreningen Sveriges Överförmyndare, Svenskar och invandrade mot narkotika, Stockholms Stadsmission och Riksförbundet Attention. 

Först kartläggning

Under första året ska en kartläggning göras, bland annat genom enkäter till medlemmar inom RFS (se länk nedan). Projektledarna kommer även att träffa ensamkommande barn i fokusgrupper, samt göra djupintervjuer med olika aktörer.

Hur kan RFS föreningar bidra?

–  Under projektets andra och tredje år kommer vi att utföra lokala aktörsmöten, med syfte att skapa hållbara nätverk runt barnen. Föreningar som är intresserade av  en sådan träff i sin kommun får gärna höra av sig, säger Linda.

 

Bidra i projektet – fyll i enkät till uppdragstagare

Kontakt:

Välkommen att kontakt projektledarna om du har frågor, linda.frostrom@rfs.se eller elin.molander@rfs.se


2024-04-24

RFS förbundssekreterare Fredrik Nilsson i SvD

Om jag behöver hjälp, hur vill jag att mina medmänniskor ska stötta mig? En relevant fråga att ställa till sig själv när vi tänker oss vilket samhälle vi själva vill ha. RFS förbundssekreterare Fredrik Nilsson intervjuades nyligen i en artikel, via...

Läs hela inlägget


2024-04-24

RFS medverkan i Trygghetsberedningens utredning

RFS har fått möjligheten att delta och ge inspel, utifrån vår kunskap och erfarenhet, i pågående utredning om återfallsbrottslighet. Samverkan i syfte att förebygga återfall i brott En parlamentariskt sammansatt kommitté i form av en trygghetsberedning ska, biträdd av sakkunniga och experter,...

Läs hela inlägget


2024-04-17

Michell Malmgren ny sakkunnig för psykiatri- och socialtjänstområdena

Michell Malmgren är RFS nya sakkunnig inom psykiatri- och socialtjänstområdena. Sedan starten i november 2023, har han redan hunnit med en hel del och där ett fokus har varit att stötta medlemmarna i frågor inom hans område. Michell har en politisk...

Läs hela inlägget