2024-05-27 | Nyheter och reportage 2024

Bedrägerier på nätet

Visste du att bedrägeribrotten var den brottskategori som ökade mest under 2023 och sett i ett tioårsperspektiv har de anmälda bedrägeribrotten ökat med 53 procent. Den typ av bedrägeribrott som ökade mest 2023 jämfört med året innan var kortbedrägeri och bedrägeri genom social manipulation. Kanske har du själv blivit lurad eller känner någon som varit utsatt. Frågan är bara hur vi undviker att bli lurade på nätet när tillvägagångssätten och bedragarna blir fler samtidigt som vi dagligen gör ärenden, beställningar och inköp på nätet.

Vad är nätfiske?

Nätfiske, även kallat “phising” är ett samlingsnamn på olika sätt för bedragarna att försöka lura/ “fiska” av dig att dela med dig av din personliga information. Det kan handla om dina lösenord, koder, betalkortsuppgifter och där kontaktvägarna till exempel kan vara via mejl, sms och telefon.

Tänk att du kanske blir uppringd av en “bank” och i det här fallet är det någon som låstas arbeta på banken. Du uppmanas att klicka på en länk och använda ditt bank-id i syfte att till exempel kontrollera dina uppgifter i ett “rutinärende” som dessutom behöver behandlas omgående. Bedragaren har då lyckats få information för att till exempel kunna stjäla dina pengar. Varje år utsätts hundratusentals personer i Sverige av social manipulation.

Så hjälper du din huvudman att inte blir lurad på nätet

RFS har träffat Björn Appelgren på Internetstiftelsen för att få tips hur man i sitt frivilliguppdrag kan hjälpa huvudmannen att skydda sig mot bedrägerier.

– Prata gärna med din huvudman om hur lätt det är att bli lurad och informera vad som kan vara bra att tänka på.
En grundregel är att vara uppmärksam och lita på den egna magkänslan, känns det inte rätt är det oftast inte det heller. När någon ringer dig, lämna aldrig ut personliga uppgifter som bank id.

Bedragarna spelar ofta på dina känslor och vill stressa dig för att du ska lämna ut information.

– De vill göra dig nyfiken, glad eller orolig och det finns ofta en deadline för att pressa dig att göra något som inte är riktigt genomtänkt, fortsätter Björn.

Därtill finns det flera saker som själv kan se över tillsammans med sin huvudman i syfte att inte råka illa ut.

– Hjälp gärna huvudmannen att aktivera flerfaktorsautentisering på alla tjänster och konton och använd alltid starka lösenord. Se också till att datorn alltid är uppdaterad mot virus och andra skadeprogram.

Internetstiftelsen har tagit fram material med fler tips hur man bäst skyddar sig, här är några av dem.

Fler tips för att undvika bli lurad 
  1. Lita på magkänslan
    Klicka inte på länkar, lägg på luren och öppna inte bifogade filer om du har minsta misstanke att något inte riktigt stämmer.
  1. Dubbelkolla, dubbelkolla, dubbelkolla
    Var kritisk mot annonser på webben och sociala medier och lämna aldrig ut personliga uppgifter utan att dubbelkolla att du är på en äkta webbplats, webbshop eller myndighetssida.
  1. Ett starkt lösenord är a och o
    Minst 12 tecken i lösenord, gärna fler
    Tänk ovanligt och opersonligt
    Unikt – använd olika lösenord för varje inloggning
    Aktivera flerfaktorsautentisering (det innebär att du behöver flera olika sätt för att identifiera dig vid inloggning)
    Skriv aldrig lösenorden i till exempel mobilen, använd gärna en lösenordshanterare
  1. Vem ringde?
    Blev du uppringd, fick ett mejl eller sms. Lämna aldrig ut personliga uppgifter som bank-id och koder på uppmaning när någon kontaktar dig.
  2. Uppdatera ofta
    Skydda din dator mot virus och andra skadeprogram genom att alltid uppdatera och ta bort gammal programvara och appar som du inte använder.
Om du misstänker att du råkat ut för ett bedrägeri

Misstänker man att man blivit utsatt, tänk på att; stänga mailet eller webbsidan, spärra kortet och kontakta banken och byt lösenord. Besök en polisstation eller ring 114 14 om situationen inte är akut. Där kan du göra en polisanmälan, tipsa polisen eller rådgöra vad du ska göra om du misstänker att du råkat ut för ett bedrägeri.

– Om man drabbats, kom ihåg att det verkligen kan hända alla och det är inget man ska känna vare sig skuld eller skam för, understryker Björn.

Digital föreläsning med Internetstiftelsen

Tillsammans med Internetstiftelsen arrangerar RFS den 24/9 en digital föreläsning om bedrägerier på nätet. Föreläsningen ger dig mer information, tips och möjlighet att ställa frågor. Info och anmälan. 

Mer information

Läs gärna mer på Internetstiftelsens hemsida.

 

Källa: Internetstiftelsen
Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

 

 


2024-11-21

Nyheter och reportage 2024

Uppdaterad information om godkända intygsgivare

Strukturellt motstånd skapar hinder i uppdragen till följd av till exempel kunskapsbrist hos olika aktörer. När information är otydlig, så kan det innebära att ställföreträdare nekas att utöva ställföreträdarskapet. Det är viktigt att lyfta strukturella hinder för att kunna avhjälpa...

Läs hela inlägget


2024-11-21

Nyheter och reportage 2024

Årets kriminalvårdskonferens

I helgen hade RFS sin årliga kriminalvårdskonferens för besöksgrupper och biträdande övervakare. Temat för i år var Insluss= frigivningsförberedande insatser från anstalt till övervakning i frivården samt biträdande övervakare. Här är några av höjdpunkterna från konferensen: Göran Hellström från Frivården föreläste om...

Läs hela inlägget


2024-10-08

Nyheter och reportage 2024

Nya RFS forum för ställföreträdare

Under hösten arrangerar RFS en serie livesända samtal för ställföreträdare. I år blir det tre tillfällen och nästa år hoppas vi kunna leverera en heldag; ställföreträdardagen! Rebecca Hedström, RFS sakkunnig inom ställföreträdarområdet berättar mer om bakgrunden till forumen. 1. Varför arrangeras RFS...

Läs hela inlägget