2019-04-15 | Nyheter och reportage 2019

Diskussion om delaktighet viktig

2019-04-15

Under 2013-2016 arbetade jag och Linda Björk vid Växjö kommun med Arvsfondsprojektet Min Mening. Vi har båda ett stort engagemang för alla människors rätt att uttrycka sin vilja oavsett funktionsnedsättning. Projektet byggde också vidare på min avhandling inom ämnesområdet.

Syftet var att utveckla metoder för ökad möjlighet för personer med intellektuella funktionsnedsättningar och kommunikationsbegränsningar att samtala om behov och annat i vardagslivet med sina gode män och personal.

Lottie Giertz
Lottie Giertz

Projektets målgrupp var vuxna personer med stöd av god man och beslut om LSS-insatser. I målgruppen finns många personer som kommunicerar på ett avvikande sätt. Många av dessa personer kan med ett individanpassat stöd uttrycka sin mening om många situationer i vardagen.

I projektet har vi utbildat gode män i alternativ kompletterande kommunikation, AKK, samt metoder för delaktighet. Resultatet visar att huvudmännen tyckte det var viktigt att ha ett förberedande möte med den gode mannen och diskutera igenom vad som kan komma upp på till exempel en genomförandeplan och vad man själv vill ta upp.

De gode män som hade tillfälle att gå utbildningen och att sedan använda sina kunskaper i mötet med en huvudman var alla fascinerade av hur långt de kunde komma med en så enkel metod som ”Samtalsmattan”. Med stöd av den kan huvudmannen med hjälp av bilder visa vad som upplevs positivt och vad som är negativt.

För båda parter är det viktigt att hitta ett gemensamt språk om intentionerna i LSS och föräldrabalken om rätt till inflytande och samtycke ska kunna uppfyllas. Det gör också ett uppdrag som företrädare så väldigt mycket roligare!

Det vore ett stort framsteg om överförmyndarna ger aktiva och nyrekryterade företrädare möjlighet att bredda sin kunskap om alternativa kommunikationsvägar men också en baskunskap om olika funktionsnedsättningar.

Vi menar att fortsatt forskning och diskussion om synen på den enskildes delaktighet och inflytande är viktig för alla som är god man eller förvaltare oavsett orsak till huvudmannens svårigheter att kommunicera sin vilja.

Lottie Giertz, universitetslektor, Linnéuniversitetet

Fakta
  • Lottie Giertz forskar om inflytande och livskvalité för människor med funktionsnedsättning.
    En delstudie i hennes avhandling rör godmanskap. Läs mer om Lotties forskning
  • Projektet Min mening finansierades även av Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond. Min mening kan användas som studiecirkel och har tagits över av Studieförbundet vuxenskolan. Läs mer om Min mening
  • Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde ges tillfälle till inflytande och självbestämmande.
  • Enligt målen i föräldrabalken ska den enskilde ges möjlighet att lämna samtycke till de beslut den gode mannen tar i den enskildes ställe.
  • Alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, hjälper personer med kommunikationssvårigheter att förstå andra och att uttrycka sig.
  • Vanliga former av AKK är tecken som stöd, bilder, symboler, konkreta föremål, talande hjälpmedel och datorer.
  • Samtalsmatta är en metod där man låter personen placera bilder i förhållande till en visuell värderingsskala som sitter på en matta. Det kan ge en tydlig bild av vad personen tycker och tänker. Läs mer om AKK och samtalsmatta här : www.kunskapsguiden.se (sök AKK)

2024-06-24

Nyheter och reportage 2019

Vill du lära känna våra medlemmar?

Det vill nämligen vi, för oss som förbund är det viktigt att löpande lyssna in medlemmar, såväl via lokalföreningarna och alla de medlemmar som de möter den vägen, men viktigast är nästan de medlemsundersökningar vi gör regelbundet, och här kommer...

Läs hela inlägget


2024-06-24

Nyheter och reportage 2019

Sommarstängt på kansliet

RFS kansli håller sommarstängt från den 24 juni till den 12 augusti (vecka 26-32). När vi har sommarstängt tar vi inte emot besök, har växeln stängd och svarar endast på ett fåtal mail. Övriga frågor kommer vi att återkomma till...

Läs hela inlägget


2024-06-07

Nyheter och reportage 2019

RFS summerar Socialrättsdagen 2024

Framtidshopp, kunskap, samarbete Om man kort ska summera Socialrättsdagen 2024 så är det med ledorden ”framtidshopp, kunskap, och samarbete”. Samtliga talare från chefsåklagare, jurist, forskare, socialtjänstminister, socialpedagog och representanter från Socialstyrelsen och Skolverket pratade alla om behovet av ett samarbete i...

Läs hela inlägget