Gotland: “Finns vinster i att samordna oss”
2016-04-14
I början av mars träffades representanter för lokala myndigheter i Visby och diskuterade förutsättningar för samarbete kring lagreglerade frivilliguppdrag.
En representant från föreningen och från RFS var också på plats. Marita Olsson, kriminalvårdschef Gotland, berättar vilka fördelar hon ser med ett samarbete (i mitten av bilden).
– Vid det inledande mötet var vi rätt överens om att det skulle finnas vinster i att samordna oss, istället för att vi sitter på var sitt håll och gör liknande saker. I första hand tänker jag att vi skulle kunna göra gemensamma rekryteringskampanjer. Det blir då tydligt att det går att engagera sig på olika sätt och vi kan hänvisa frivilliga till varandra. Vi skulle även kunna ha gemensamma utbildningar i den mån det berör alla kategorier, berättar Marita.
– Och om en klient har behov av stöd efter övervakningens slut kanske det kan bli vanligare att lekmannaövervakaren följer med och stödjer samma person, men som kontaktperson via socialtjänsten.
Marita berättar att frivården Gotland under lång tid tillsatt lekmannaövervakare för i snitt 50-60 procent av klienterna, men att siffrorna sedan en tid plötsligt dalat.
– Vi har ännu inte lyckats analysera vad det beror på, även om vi kan har vissa tankar kring det. Jag tänker att ett sådant här fokus på frivilliguppdragen kan göra att vi får ett uppsving igen.
Hur ser planerna ut framöver?
– Jag ska kalla till ett nytt möte i maj, nästa steg är att utse handläggare som kan fortsätta samarbetet, säger Marita.
Föreningen positiv till lokalt samarbete
Tord Lindström, Gotlands frivilliga samhällsarbetare, berättar att styrelsen är positiv till att delta i lokalt samarbete för att förbättra stödet till de frivilliga enligt metodboken. Han kommer även berätta om idén på föreningens kommande årsmöte. Den förnyade kontakten med frivården har även väckt idén att starta besöksgruppsverksamhet och visionsrum inom kriminalvården.