2024-05-20 | Nyheter och reportage 2024

Hjälp att rösta i EU-valet

Snart är det dags för sommarens EU-val och alla som får rösta ska ha möjlighet gör det. Som frivillig samhällsarbetare kan det vara bra att ge praktiska råd och hjälp för att rösta.

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.

Hjälp att rösta

En del röstberättigade kan av olika skäl inte ta sig till vallokalen eller behöver vägledning för att rösta. Här kan du som frivillig samhällsarbetare hjälpa med information. Viktigt att tänka på är att ingen ska känna sig tvingad att rösta och att vad rösten läggs på ska kunna hållas hemligt.

Förtidsrösta 

Om man inte kan ta sig till vallokalen under röstdagen går det att förtidsrösta mellan den 22 maj – 9 juni i valfri lokal för förtidsröstning.

De flesta kommuner erbjuder dem som bor på boende eller äldreboende möjlighet att förtidsrösta på boendet. Även på slutna institutioner som inom rättspsykiatri, kriminalvård samt Statens institutionsstyrelse erbjuds ibland möjlighet att förtidsrösta.

Rösta med bud

Vissa personer får rösta med bud, det kan till exempel bero på sjukdom eller funktionsnedsättning. Det kan också gälla intagna på häkte eller kriminalvårdsanstalt.

För att budrösta måste man beställa ett särskilt budröstningsmaterial, från Valmyndigheten alternativt hämtas från kommunen. Budet kan exempelvis vara en anställd, anhörig eller god man som tar med sig rösten till vallokalen, eller till en lokal för förtidsröstning. Det behövs också ett vittne som intygar att rösten gjorts i ordning på rätt sätt.

Ambulerande röstmottagare

Om personen inte har möjlighet att få hjälp via bud så finns det ambulerande röstmottagare. Då kommer två röstmottagare hem till väljaren och tar emot rösten där. Kontakta kommunen för mer information.

 

Information om EU-valet

Den 22 maj ska alla röstkort vara utskickade. Den som inte får sitt röstkort kan beställa ett nytt från Valmyndigheten.

Läs mer:

Valmyndigheten

Riksdagens information om valet

8-sidor – Lättlästa nyheter och en bok om EU-valet

Kriminalvården om att rösta på anstalt och häkte

Beställ material för budröstning | Valmyndigheten


2024-12-19

Nyheter och reportage 2024

Kurs för biträdande övervakare (BÖV)

Under hösten har RFS sakkunnig Märta Frank tagit fram en pilotkurs för biträdande övervakare (BÖV). Syftet med kursen är att stärka befintliga BÖV med ny kunskap och genom erfarenhetsutbyte men samtidigt ge blivande BÖV förutsättningar för uppdraget. Vi har passat...

Läs hela inlägget


2024-12-19

Nyheter och reportage 2024

Så hanterar vi våra medlemmar

Inom Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare arbetar vi med vårt medlemssystem MyClub. Vissa föreningar har egen administration av sina medlemmar medans de flesta föreningarna sedan december 2024 överlåter detta till förbundet. Se listan nedan. Det innebär att du som medlem, om du är...

Läs hela inlägget


2024-11-21

Nyheter och reportage 2024

Uppdaterad information om godkända intygsgivare

Strukturellt motstånd skapar hinder i uppdragen till följd av till exempel kunskapsbrist hos olika aktörer. När information är otydlig, så kan det innebära att ställföreträdare nekas att utöva ställföreträdarskapet. Det är viktigt att lyfta strukturella hinder för att kunna avhjälpa...

Läs hela inlägget