2021-12-01 | Nyheter och reportage

“Fler biträdande övervakare ska in i systemet”

Just nu genomför Kriminalvården en omfattande satsning på biträdande övervakare. Under årets Hagabergskonferens, som riktar sig till biträdande övervakare och häktes- och anstaltsbesökare, berättade Märta Frank från RFS mer om vad satsningen innebär.

Satsningen på biträdande övervakare gäller åren 2021–2023. Under den perioden ska andelen av Kriminalvårdens klienter som tilldelas biträdande övervakare bli betydligt större än tidigare. Målet är att hela 60 procent av klienterna ska ha en biträdande övervakare år 2023.

Märta Frank, ombudsman kriminalvårdsområdet, RFS.

– Det är en otroligt hög siffra. Tidigare har andelen varierat i olika delar av landet, från någon enstaka procent till runt 50 procent. Nu vill alltså Kriminalvården jobba på ett mer likvärdigt sätt överallt. Det innebär betydligt fler biträdande övervakare i systemet och att vi borde kunna fånga upp många av dem i RFS, konstaterar Märta.

Bland de klienter som bedöms ha en låg återfallsrisk är målet att 100 procent ska ha en biträdande övervakare. Dessa klienter träffar bara frivården var åttonde vecka, vilket innebär att den biträdande övervakaren får en väldigt viktig och stödjande roll.

– RFS rekrytering av biträdande övervakare kan framför allt ske genom en tät och bra kontakt med frivården, som faktiskt träffar dem. Vi kan också nätverka på frivårdens utbildningar och sprida vårt informationsmaterial på platser där de biträdande övervakarna rör sig, konstaterade deltagarna vid konferensen.

Positiv respons från medlemmarna

Mats Einestam från Örebro Frivilliga samhällsarbetare tycker att satsningen är toppen, men att det också är viktigt att det blir kvalitet i utförandet.

– Biträdande övervakare är visserligen ett komplement till frivården, men det måste samtidigt vara kvalitetssäkrat med utbildning och information.

Siv Larsson från Gotlands Frivilliga samhällsarbetare gillar också satsningen men tycker att det krävs en rejäl informationsinsats inom RFS för att kunna rekrytera fler biträdande övervakare.

– Under alla år som Kriminalvården inte prioriterade oss kände man på något sätt att man inte behövdes. Nu när de har insett värdet av biträdande övervakare måste vi bli bra på att lyfta och informera om det inom RFS, för att exempelvis få dem som är gode män att få upp ögonen för uppdraget.


2022-01-26

Nyheter och reportage

Intervjupersoner till Godmanspodden sökes!

Vi söker dig som är god man till en huvudman med demens och som vill medverka i vår nya satsning Godmanspodden! RFS treåriga arvsfondsprojekt Rätt att delta – med stöd av en ställföreträdare är inne på sitt andra år och handlar...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Nyheter och reportage

Med hjärta för uppdraget

Idag har tio av lokalföreningarna inom RFS en egen besöksgrupp på häkten och anstalter. Syftet med besöksgrupperna är att bryta de intagnas isolering och ge dem möjlighet att träffa människor som inte är myndighetspersoner. – Jag känner att jag gör något...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Nyheter och reportage

Biträdande övervakaren Inga-Lill både lyssnar och ställer krav

  När Inga-Lill Dahlqvist pratar om sitt sociala arbete gör hon det med värme och ett smittande lugn. Hon sitter tyst långa stunder och tänker noga igenom svaret på varje fråga. Känslan är att det aldrig har funnits något annat alternativ...

Läs hela inlägget