2019-09-13 | Nyheter och reportage 2019

RFS kommenterar godmansutredningen

2019-09-13

I juli kom regeringens direktiv för översyn av reglerna kring godmans- och förvaltarområdet. Elin Molander, RFS ombudsman/projektledare kommenterar dem så här.

Elin Molander, RFS ombudsman/projektledare

Utredningen ser inte över hela systemet, utan fokuserar på ett antal områden som listas nedan. Enligt regeringen bör systemet kring godmans- och förvaltarskap även fortsättningsvis bygga på det ideella inslaget.
– RFS välkomnar utredningen som vi efterfrågat under lång tid. Nu hoppas vi att utredningen går på djupet med bristerna i nuvarande system så att det blir modernare och rättssäkert för såväl huvudmän och ställföreträdare, säger Elin Molander, RFS ombudsman/projektledare.

Utredningen ska fokusera på:
  • hur rekrytering av kompetenta ställföreträdare (gode män och förvaltare) kan underlättas
  • vilka särskilda fall som professionella ställföreträdare bör kunna utses
  • hur ställföreträdare ska få bättre och mer professionellt stöd under pågående uppdrag
  • behov av ett nationellt ställföreträdarregister
  • förbättrade möjligheter för den enskilde att föra fram klagomål mot sin ställföreträdare
  • behov av ytterligare verktyg för tillsyn och sanktioner
  • förbättrade möjligheter för huvudmannen att få ersättning för ekonomiska skador om ställföreträdaren misskött sitt uppdrag.
  • vilka ekonomiska konsekvenser förslagen skulle få för stat och kommun
Vad tycker RFS är särskilt viktiga frågor?

– RFS välkomnar direktiven som innehåller fler av de förbättringsåtgärder som förbundet lyft tidigare. Men vi är av den bestämda uppfattningen att frågan om en nationell tillsynsmyndighet bör utredas grundligt, den tidigare rapporten från Statskontoret behöver kompletteras med ytterligare underlag, säger Elin.

I utredarens uppdrag ingår även att inhämta synpunkter och förslag på förbättringsområden från föreningar för gode män och förvaltare. RFS har påbörjat arbetet med att samla in frågor, vanliga utmaningar och konkreta förslag från gode män och förvaltare landet runt som vi avser att lämna till utredaren.
– För RFS är det en självklarhet att all den kunskap och de erfarenheter som både lokalföreningar och förbund har samlat på sig under 50 år ska komma utredningen till dels. Vi tror också att det är en förutsättning för en heltäckande utredning att våra perspektiv finns med. Vi har därför tagit kontakt med utredaren och ställt oss till förfogande till utredningen.

– Det kommer också blir viktigt för oss att belysa att det idag helt saknas möjlighet till statsbidrag för att bedriva verksamhet inom godmansområdet. Trots det är det ofta är civilsamhället som erbjuder utbildning och stöd till ställföreträdarna. Vi anser att det måste tydliggöras hur staten ska möjliggöra frivilligorganisationernas fortsatta verksamhet på området.

Vill du göra medskick till RFS arbete kring utredning! Skriv i RFS forum

Ta del av direktiven här


2024-12-19

Nyheter och reportage 2019

Kurs för biträdande övervakare (BÖV)

Under hösten har RFS sakkunnig Märta Frank tagit fram en pilotkurs för biträdande övervakare (BÖV). Syftet med kursen är att stärka befintliga BÖV med ny kunskap och genom erfarenhetsutbyte men samtidigt ge blivande BÖV förutsättningar för uppdraget. Vi har passat...

Läs hela inlägget


2024-12-19

Nyheter och reportage 2019

Så hanterar vi våra medlemmar

Inom Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare arbetar vi med vårt medlemssystem MyClub. Vissa föreningar har egen administration av sina medlemmar medans de flesta föreningarna sedan december 2024 överlåter detta till förbundet. Se listan nedan. Det innebär att du som medlem, om du är...

Läs hela inlägget


2024-11-21

Nyheter och reportage 2019

Uppdaterad information om godkända intygsgivare

Strukturellt motstånd skapar hinder i uppdragen till följd av till exempel kunskapsbrist hos olika aktörer. När information är otydlig, så kan det innebära att ställföreträdare nekas att utöva ställföreträdarskapet. Det är viktigt att lyfta strukturella hinder för att kunna avhjälpa...

Läs hela inlägget