2017-11-20 | Nyheter och reportage 2017

Slit som gav resultat

Per Brugge, Lunds frivilliga samhällsarbetare2017-11-20

Under flera år kämpade Lunds frivilliga samhällsarbetare för att skapa dialog med kommunen. Idag blir de lyssnade på och är med och driver på utvecklingen i kommunen.

Hur har föreningen bidragit till dagens samarbete? 
– Föreningen bildades 2010 för att protestera mot den hårda attityd och genuina misstro mot oss gode män som den då nya ledningen för överförmyndaren stod för. Ett gäng entusiaster arbetade enträget med att skriva brev och uppvakta överförmyndarnämnd, kommunrevision och länsstyrelsen med flera, berättar Per Brugge, ordförande för Lunds frivilliga samhällsarbetare samt ledamot i RFS förbundsstyrelse.

– Gemenskapen i föreningen bidrog till att vi orkade hålla ut, trots att vår frustration över situationen var på bristningsgränsen.

Efter två års kamp reagerade kommunledningen och så småningom rekryterades ny chef till överförmyndaren.

– Sedan dess har vi regelbunden kontakt med överförmyndarenheten. Vi har löst många gemensamma problem tack vare en öppen dialog baserad på ömsesidig respekt för varandras uppdrag och kunskap. Vi har också fått en bra kommunikation med överförmyndarnämnden. 

Vad är föreningens roll i samarbetet nu?

– Föreningen är idag en viktig samarbetspart i kommunen och vi upplever att vi blir lyssnade på. Just nu planerar vi en gemensam manifestation på internationella frivilligdagen, ett arbete som leds av överförmyndarnämnden. I oktober var vi kallade av kommunen till ett stormöte kring fördjupat samverkan med civilsamhället genom en lokal Överenskommelse och föreningen kommer att fortsätta delta i det arbetet. 

Vad betyder det för den enskilde medlemmen att föreningen är med RFS?

– RFS blir en samlande röst för landets alla frivilliga samhällsarbetare och bidrar genom sin opinionsbildning till att nyansera den bild allmänheten och politiker/myndigheter får av frivilligas insatser. Ofta är RFS debattinlägg den enda motvikten till onyanserade och generaliserande angrepp efter enskilda individers missgrepp. 

– RFS är också remissinstans i frågor som rör frivilliguppdragen. Genom förbundet kan vi förhoppningsvis även få gehör hos lagstiftaren om förändringar i den föråldrade föräldrabalken, avslutar Per.

Fakta om Lunds samarbete:

  • En arbetsgrupp i Lunds kommun har, inspirerad av förening och RFS metodbok, utrett förutsättningar för gemensamt arbete kring lagreglerade frivilliguppdrag.
  • Utredningen lyfter fram värdet av samarbetet och att det finns behov av att gruppen permanentas och utökas med representanter från de övriga lagreglerade områdena (patientnämnd och frivård). Läs mer Lunds samarbete här

2024-10-08

Nyheter och reportage 2017

Nya RFS forum för ställföreträdare

Under hösten arrangerar RFS en serie livesända samtal för ställföreträdare. I år blir det tre tillfällen och nästa år hoppas vi kunna leverera en heldag; ställföreträdardagen! Rebecca Hedström, RFS sakkunnig inom ställföreträdarområdet berättar mer om bakgrunden till forumen. 1. Varför arrangeras RFS...

Läs hela inlägget


2024-10-04

Nyheter och reportage 2017

RFS skickar uttalande till justitiedepartementet angående aktualisering av ställföreträdarutredningen

Sedan 2021 har RFS drivit på frågan för att regeringen ska återuppta arbetet med Ställföreträdarutredningen betänkandet Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36). Då ingen proposition ännu lagts fram ser RFS ett akut behov av att modernisera systemet för...

Läs hela inlägget


2024-09-27

Nyheter och reportage 2017

RFS medverkar i Skyddsvärnets podcast

Skyddsvärnet producerar podcasten  ”Idéburen välfärd” och i de senaste två avsnitten medverkar Märta Frank, sakkunnig inom kriminalvårdsområdet och Thomas Karlsson, studieansvarig från RFS.  I avsnitten berättar Märta och Thomas om RFS, de lagreglerade frivilliguppdragen och hur organisationen kan stödja personer i...

Läs hela inlägget