2018-11-30 | Nyheter och reportage 2018

”Vi återskapade vår identitet”

2018-11-30

Bo Ardström var RFS förbundssekreterare mellan 1995–2000. I jubileumsskriften berättar han om denna period då förbundet bland annat tog fram ett efterlängtat utbildningsmaterial.

Bo Ardström
Bo Ardström, RFS förbundssekreterare mellan 1995–2000.

När Bo Ardström tillträdde hade förbundet hamnat i en svacka. Bo beskriver det som en slags identitetskris. Förbundet hade visserligen bytt namn från Övervakares och kontaktpersoners riksförbund till Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, men namnbytet hade mest skett på pappret och inte ”i verkligheten”.

Det hade även tillkommit flera nya uppdrag som inte hade vävts in i verksamheten. Bland annat hade uppdragen gode män, förvaltare, kontaktpersoner, kontaktfamiljer och stödpersoner inom tvångspsykiatrin tillkommit.

Nya uppdrag ställde nya krav

– RFS stod och stampade, med en logga som ingen var nöjd med och inget som helst informationsmaterial. Mitt uppdrag blev att både idémässigt och praktiskt bygga upp organisationen igen, säger Bo.
– Eftersom grunden i verksamheten är lagstiftade frivilliguppdrag såg vi det som vår uppgift att samla dessa inom en enda riksorganisation. Det gjorde att vi måste bredda organisationen – ekonomiskt, organisatoriskt och kompetensmässigt.

RFS unika nisch

– RFS är ingen brukarorganisation och ingen volontärorganisation utan har sin egen unika nisch. Därför var det extra viktigt att definiera vilka vi är och vilka vi vänder oss till, både för oss själva och gentemot de myndigheter vi samarbetar med.

Nytt utbildningsmaterial

När tydliga riktlinjer var framtagna för varje enskilt uppdrag började arbetet med att ta fram informations- och utbildningsmaterial som skulle hjälpa de lokala före-
ningarna att utvecklas och knyta till sig nya frivilligarbetare.
– Informationsmaterialet innehöll både allmänna delar om vad det innebär att vara frivillig samhällsarbetare och vad som är specifikt inom varje uppdrag. Det togs också fram en utbildningspärm som användes i studiecirklar tillsammans med ABF.

En längre intervju med Bo finns i RFS jubileumsskrift – ladda ner eller beställ här.

Fakta RFS utbildningsmaterial
  • Utbildningspärmen som Bo berättar om ovan uppdaterades 2016 och kallas ”Studiematerial för frivilliga samhällsarbetare”. Det finns att ladda ner här
  • Det finns ett stort behov av fördjupat utbildningsmaterial, tex kring god mansuppdraget. RFS har i dagsläget ingen finansiering för att ta fram ett sådant, men kommer att söka medel för detta.

2024-10-08

Nyheter och reportage 2018

Nya RFS forum för ställföreträdare

Under hösten arrangerar RFS en serie livesända samtal för ställföreträdare. I år blir det tre tillfällen och nästa år hoppas vi kunna leverera en heldag; ställföreträdardagen! Rebecca Hedström, RFS sakkunnig inom ställföreträdarområdet berättar mer om bakgrunden till forumen. 1. Varför arrangeras RFS...

Läs hela inlägget


2024-10-04

Nyheter och reportage 2018

RFS skickar uttalande till justitiedepartementet angående aktualisering av ställföreträdarutredningen

Sedan 2021 har RFS drivit på frågan för att regeringen ska återuppta arbetet med Ställföreträdarutredningen betänkandet Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36). Då ingen proposition ännu lagts fram ser RFS ett akut behov av att modernisera systemet för...

Läs hela inlägget


2024-09-27

Nyheter och reportage 2018

RFS medverkar i Skyddsvärnets podcast

Skyddsvärnet producerar podcasten  ”Idéburen välfärd” och i de senaste två avsnitten medverkar Märta Frank, sakkunnig inom kriminalvårdsområdet och Thomas Karlsson, studieansvarig från RFS.  I avsnitten berättar Märta och Thomas om RFS, de lagreglerade frivilliguppdragen och hur organisationen kan stödja personer i...

Läs hela inlägget