2020-11-12 | Nyheter och reportage

”Nu är det ännu viktigare att bryta isoleringen”

Eva Kälveskog, biträdande övervakare, har träffat sina klienter utomhus under sommaren och använder sig  oftare av videosamtal idag. Foto: Privat.

Biträdande övervakaren Eva Kälveskog, 72, är rutinerad. Det första uppdraget som frivillig samhällsarbetare fick hon för över 20 år sedan. Att fortsätta sitt arbete under pandemin har varit en självklarhet.

– Den psykiska ohälsan är mycket större nu och då är det ännu viktigare att bryta isoleringen, säger hon.

Idag är Eva biträdande övervakare åt tre personer, men hon har också uppdrag som förvaltare och kontaktperson.

– Jag brukar säga att jag trivs med mina busar. Man gör skillnad och det är samtidigt väldigt trevligt. Bakom fasaden och brotten finns en gullig medmänniska. De brukar sällan mötas med empati ute i samhället, och även om de avtjänat sina straff så blir vissa aldrig fria från människors fördomar. Det är tråkigt, säger hon.

Eva har både unga och gamla, kvinnor och män som klienter. Men övervägande delen är unga män.

– Jag blir lite som en mormor för dem, och många känner sig trygga för att jag är lite äldre. Man går med ficklampan först och lyser, och när man lärt känna dem byter man plats. Det handlar om att vara en förebild, säger hon.

Använder sig av videosamtal

Under sommaren har hon kunnat träffa sina klienter utomhus. De har också kontinuerliga samtal via skype, facetime eller facebook messenger.

– Man får bättre dialog om man ser varandra. Kroppsspråket utgör halva kommunikationen. Den psykiska ohälsan är mycket större under corona och då är det ännu viktigare att bryta isoleringen och hålla kontakten, säger hon.

Men att vara frivilligarbetare kan också vara utmanande, i synnerhet under en pågående pandemi.

– Det är viktigt att inte ge upp. Det är många gånger tufft och man stångar pannan blodig. Men plötsligt säger någon; ”tack för att du stod kvar och för att du finns”. Det ger glöd hålla på ett tag till. Vi har också en fantastisk frivård i Gävle som stöttar med samtal.

Naturen ger energi

Eva är pensionär men jobbar 25 procent inom Kriminalvårdens frivård utöver sina uppdrag som frivillig samhällsarbetare.

Var får du kraft ifrån?

– Vanligtvis får jag energi av att gå utbildningar, men nu blir det ju inget sådant. Men jag tycker också om att vara i naturen. Jag åker ut med husbilen och sätter mig på en stubbe i någon skog och tomglor. Det är rogivande och kravlöst.

En annan hörnsten är erfarenhetsutbytet inom RFS. Eva är ordförande i Gävles lokalförening sedan snart sju år tillbaka, och har varit medlem i föreningen i 15 år.

– Genom RFS har man har alltid ett nätverk och bollplank. Föreningen ger också god kamratskap, och man får glöd och input till att fortsätta jobba. Tillsammans är vi starka!


2025-06-30

Nyheter och reportage

Somriga boktips från kansliet

Sommartid är lästid. Vi hoppas att du får möjlighet till lata sommardagar och kanske en stund med en bra bok. Kansliet har samlat några boktips som vi gärna delar med dig. Trevlig sommarläsning! Kansliet tipsar!  "Jag är en människa" av Annica...

Läs hela inlägget


2025-06-05

Nyheter och reportage

Frigivningsmässa – förbereder för livet utanför murarna

Det är tidig morgon och RFS står utanför grindarna till anstalten i Norrtälje. Vi ska på frigivningsmässa - en mässa för de intagna att möta aktörer från civilsamhället men också från utbildningsföretag, trossamfund samt olika myndigheter som socialtjänst och arbetsförmedling....

Läs hela inlägget


2025-06-05

Nyheter och reportage

RFS skickar yttrande till Justitiedepartementet angående utredningen om skärpta regler för unga lagöverträdare – Straffbarhetsåldern (SOU 2025:11)

Regeringen har i sitt slutbetänkande tagit fram förslag om skärpta regler för unga lagöverträdare -Straffbarhetsåldern (SOU 2025:11). Utredningen föreslår bland annat sänkt straffbarhetsålder, från 15, år till att barn från 14 år ska kunna straffas för vissa allvarligare brott samt...

Läs hela inlägget