2024-06-24 | Nyheter och reportage 2024

Vill du lära känna våra medlemmar?

Det vill nämligen vi, för oss som förbund är det viktigt att löpande lyssna in medlemmar, såväl via lokalföreningarna och alla de medlemmar som de möter den vägen, men viktigast är nästan de medlemsundersökningar vi gör regelbundet, och här kommer några intressanta delar från den senaste medlemsundersökningen.

Svar från medlemsenkät våren 2024
De närmare 800 svarande är:

67% 65 år eller äldre
63% kvinnor
35% har varit medlem mindre än 5 år
33% har aldrig besökt sin lokalförening

Vad säger då det?

Jo, vi behöver fler medlemmar i alla åldrar, men framför allt så behöver vi medlemmar under 50 år för att säkerställa en hållbar utveckling i organisationen. Vi kan också se att en stor del varit medlemmar kortare tid än fem år vilket är glädjande, likaså att en stor del, 26% har varit medlemmar mer än 10 år.  Att hela 33% aldrig besökt sin lokalförening visar på att det digitala och hur vi skapar mervärde för de medlemmar som aldrig kommer till sin lokalförening är viktigt och något vi måste prioritera från kansliet.

Många skäl att vara medlem!

Det vanligaste skälet är att få den försäkring man behöver för sitt uppdrag, vi har både försäkring som ingår i medlemskapet och en speciell försäkring för ställföreträdare av olika slag, mer om dem kan du läsa här. Möjligheten till erfarenhetsutbyte och råd och stöd i uppdraget är även de vanliga skäl att bli medlem.

Vidare säger flera medlemmar citat som ”Inte många som vet att föreningen finns” och att vi behöver ”sprida kunskap för att se vikten av att stödja de som är i behov”; det är något vi tar fasta på, du följer väl oss i sociala medier och delar vidare?

Vi kan bättre!

Vad förväntar sig medlemmarna då framöver? Jo samtidigt som frågan ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera medlemskap i RFS till en vän eller bekant?” lockade över hälften att svara 9 eller 10 på en skala 0-10 så snittar vi 8,3 vilket är mycket bra, så finns det saker vi kan bli bättre på – till exempel önskas fler digitala träffar och digitala utbildningar; något vi på kansliet jobbar med och något som kommer att märkas under hösten.

Tack för att du är medlem!
/Fredrik Nilsson, förbundssekreterare

Följ oss i sociala medier: Facebook, Instagram och Linkedin
(790 st, 93% är 51+)

Några citat från medlemmarna:
”Toppen att ni finns och ni behövs verkligen! Uppdraget är inte alltid så enkelt i dagens samhälle”
 ”Behövs en sammanhållande förening för erfarenhet och meningsutbyte. Frivilligrollen kan bli väl ensam ibland”


2024-06-24

Nyheter och reportage 2024

Sommarstängt på kansliet

RFS kansli håller sommarstängt från den 24 juni till den 12 augusti (vecka 26-32). När vi har sommarstängt tar vi inte emot besök, har växeln stängd och svarar endast på ett fåtal mail. Övriga frågor kommer vi att återkomma till...

Läs hela inlägget


2024-06-07

Nyheter och reportage 2024

RFS summerar Socialrättsdagen 2024

Framtidshopp, kunskap, samarbete Om man kort ska summera Socialrättsdagen 2024 så är det med ledorden ”framtidshopp, kunskap, och samarbete”. Samtliga talare från chefsåklagare, jurist, forskare, socialtjänstminister, socialpedagog och representanter från Socialstyrelsen och Skolverket pratade alla om behovet av ett samarbete i...

Läs hela inlägget


2024-06-05

Nyheter och reportage 2024

Pride month – öppenhet och inkluderande

Nu under juni är det Pride month! Det är ett tillfälle att uppmärksamma den öppenhet och inkluderande tanke som många förknippar Pride med. Visste du att det är 55 år sedan som (det tros vara) världens första Pridedemonstration hölls i New...

Läs hela inlägget