”En enorm kompetens och vilja i civilsamhället”
2019-08-07
Värdet av insatsen lekmannaövervakare diskuteras i senaste numret av Kriminalvårdens personaltidning Omkrim.
Lekmannaövervakare fungerar som ett socialt stöd och blir en kontakt i civilsamhället, enligt frivårdsinspektör Lotta Helin. Men sedan Lotta började arbeta med arbetsmetoden Krimstics har hon inte haft en enda lekmannaövervakare.
– Vissa klienter har stora behov och jag kan se att en lekmannaövervakare skulle göra nytta, men att motivera klienten till en insats som innebär mer arbete har vi inte riktigt tid med, säger hon i artikeln.
Mattias Ekstrand, frivårdsinspektör på Fridhemsplan i Stockholm, håller med om att arbetet med lekmannaövervakare kräver extra tid:
– Jag är övertygad om att det är den vägen frivården ska gå. Det finns en enorm kompetens och vilja i civilsamhället. Jag får dagligen bevis på den fantastiska effekt det kan få för klienterna, om man matchar klient och övervakare rätt.
Även Mimmi Agnevald Haugen, RFS förbundsordförande, intervjuas av Omkrim. Hon tycker det är problematiskt att användandet av lekmannaövervakare har minskat i Kriminalvården.
– Jag tycker att det finns en stor samsyn mellan RFS och Kriminalvården och tillsammans kan vi utveckla nya samarbetsformer som kommer det återfallsförebyggande arbetet till gagn. Jag är glad för att vi nu ska arbeta fram en gemensam plan för hur fler klienter ska få ta del av insatsen lekmannaövervakare.
– Även insatsen förtroendeman för långtidsdömda bör användas mer. Möjligheten för klienten att ansöka om en kontaktperson via socialtjänsten inför att övervakningen upphör är också en fråga som kan väckas oftare, som en av flera pusselbitar i arbetet med att förebygga återfall.