2018-10-02 | Ledare 2018

Dags att vidga cirklarna

Jenny Ögren, förbundsordförande2018-10-02 

Häromdagen firade jag ett år som stödperson. Varje vecka under senaste året har jag besökt P på en rättspsykiatrisk avdelning utanför Stockholm. P är en intellektuell och klok person, som levt ett bitvis stökigt men intressant liv.

Han förvånar mig ofta med sina skarpa analyser och tydliga ställningstaganden. Vi är långtifrån alltid överens, men vi diskuterar med lyhördhet och respekt för varandras åsikter. Han har en självinsikt som få och också (trots att han ibland hävdar motsatsen) en fin empatisk förmåga. Jag hade inte väntat mig att möta det på en rättspsykiatrisk avdelning.

Jag har ofta tänkt att fler borde få tillfälle att utveckla idéer och tankespår tillsammans med någon som man kanske till en början inte tycks ha så mycket gemensamt med, men just därför både bidrar och utmanar med nya perspektiv. Det är väldigt stimulerande och lärorikt för oss båda.

Och kanske blir det lättare framöver. När RFS nu har beviljats statsbidrag från Delegationen mot segregation för att undersöka hur de lagreglerade frivilliguppdragen kan användas för att öka inkludering är det dags att vidga cirklarna och söka uppdragstagare i nya kategorier. För den enskilde kan det ibland vara lättare att ta emot stöd och råd från en medmänniska i lokalsamhället, som man kanske delar liknande erfarenheter med, än från en tjänsteman på en myndighet.

Jag är övertygad om att P skulle kunna bli en utmärkt frivillig samhällsarbetare i framtiden om han vill. Han har med rätt stöd förmågan och erfarenheterna att på ett trovärdigt sätt bli en länk mellan individ och myndighet. Han vet vad han talar om – att själv ta makten över sitt eget liv. 

Jenny Ögren

Förbundsordförande


2022-04-06

Ledare 2018

Ledare Nyhetsbrev April 2022

Temat för det nummer av nyhetsbrevet som du nu läser är engagemang. Engagemang för att hjälpa en medmänniska är den gemensamma nämnaren för alla frivilliga samhällsarbetare, oavsett uppdrag. Årets konferens som går av stapeln den 9 – 13 maj innehåller olika...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Ledare 2018

Ledare: Ett år där RFS flyttat fram positionerna

Vips så är det dags för att avsluta året. Jag tror minsann att dygnets 24 timmar  blir kortare och kortare för varje år som går. Vintern har slagit sina klor i min hemstad Borlänge, snön faller och kylan är bitande....

Läs hela inlägget


2021-10-28

Ledare 2018

Ledare: Uppdrag som gör skillnad

Jag hade aldrig hört talas om frivilliga samhällsarbetare före 2015. Nu tycker jag ordet ”rockar” och är stolt över att få vara en medmänniska som har möjlighet att vara delaktig i en annan människas liv. Min erfarenhet som frivillig samhällsarbetare har...

Läs hela inlägget