2021-10-28 | Ledare

Ledare: Uppdrag som gör skillnad

Jennica Simesgården, RFS nya förbundsordförande.

Jag hade aldrig hört talas om frivilliga samhällsarbetare före 2015. Nu tycker jag ordet ”rockar” och är stolt över att få vara en medmänniska som har möjlighet att vara delaktig i en annan människas liv.

Min erfarenhet som frivillig samhällsarbetare har hittills varit som god man, förvaltare och särskilt förordnad vårdnadshavare. Sedan jag träffade min första huvudman har jag växt otroligt mycket som person. Det har varit både roligt och utmanande.  Att ge av sig själv, se andra utvecklas och få möjligheten att bidra känns verkligen bra i magen.

Jag gillar att göra skillnad och engagerar mig gärna i saker som jag brinner för. Så när jag fick möjligheten att ta ytterligare ett steg i rollen som frivillig samhällsarbetare – och påverka lokalt i RFS lokalförening i Dalarna – så tog jag den. När sedan chansen dök upp att få bidra också centralt, genom att bli ordförande för RFS, tänkte jag att det verkade sjukt häftigt.  Jag tror på, och vill jobba för, ett förbund med vi-känsla där ni som medlemmar får känna er sedda och har möjlighet att påverka. Jag är säker på att vi kommer att få en bra resa ihop.

Det finns många viktiga roller att ha som frivillig samhällsarbetare. En av dem är att vara kontaktperson – ett uppdrag vi får läsa mer om i detta nyhetsbrev. Att vara kontaktperson handlar bland annat om att finnas där för en medmänniska i dennes vardag. Men också om att vara en vän. Ensamhet är påfrestande. Oavsett var man befinner sig i livet är det därför grundläggande med nära relationer. Det är dock inte alla som har förmånen att hitta en kompis att dela gemensamma intressen med. Då kan det vara särskilt fint att ha en kontaktperson.

En av dem som har förstått hur viktigt det är att finnas där för någon annan är min unga vuxna dotter Anna Stina. Hon har därför blivit kontaktperson och på köpet fått en ny vän som hon är stolt över.  När jag ser mina barn visa civilkurage och bidra till en bättre värld blir jag en stolt mamma som får lite tårar i ögonen.

För frivilliga samhällsarbetare gör skillnad – och behövs.

Jennica Simesgården, förbundsordförande RFS

 


2021-07-02

Ledare

Ledare: En vår med stort engagemang

Nu när sommaren är här kan RFS blicka tillbaka på en späckad vår där förbundets och medlemmarnas engagemang för ett medmänskligare samhälle kommit till uttryck på många sätt. Till exempel har RFS för första gången genomfört en digital årsmöteskonferens, där alla...

Läs hela inlägget


2020-12-18

Ledare

Ledare: Ett annorlunda år – och en annorlunda jul

Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Ett år där de frivilliga samhällsarbetarna har genomfört sina uppdrag på andra och nya sätt, samtidigt som betydelsen av insatserna har varit viktigare än någonsin. Julen är för många förknippad med värme och gemenskap,...

Läs hela inlägget


2020-11-12

Ledare

Betydelsen av en medmänniskas bidrag under en pandemi

LEDARE Vårt förbund och våra medlemmar har liksom resten av vårt samhälle drabbats hårt av den pågående pandemin. För förbundet har pandemin inneburit stora utmaningar som har påverkat såväl vår ekonomi som verksamhet. Att förutse hur den här krisen långsiktigt kommer...

Läs hela inlägget