2021-10-28 | Ledare 2021

Ledare: Uppdrag som gör skillnad

Jennica Simesgården, RFS nya förbundsordförande.

Jag hade aldrig hört talas om frivilliga samhällsarbetare före 2015. Nu tycker jag ordet ”rockar” och är stolt över att få vara en medmänniska som har möjlighet att vara delaktig i en annan människas liv.

Min erfarenhet som frivillig samhällsarbetare har hittills varit som god man, förvaltare och särskilt förordnad vårdnadshavare. Sedan jag träffade min första huvudman har jag växt otroligt mycket som person. Det har varit både roligt och utmanande.  Att ge av sig själv, se andra utvecklas och få möjligheten att bidra känns verkligen bra i magen.

Jag gillar att göra skillnad och engagerar mig gärna i saker som jag brinner för. Så när jag fick möjligheten att ta ytterligare ett steg i rollen som frivillig samhällsarbetare – och påverka lokalt i RFS lokalförening i Dalarna – så tog jag den. När sedan chansen dök upp att få bidra också centralt, genom att bli ordförande för RFS, tänkte jag att det verkade sjukt häftigt.  Jag tror på, och vill jobba för, ett förbund med vi-känsla där ni som medlemmar får känna er sedda och har möjlighet att påverka. Jag är säker på att vi kommer att få en bra resa ihop.

Det finns många viktiga roller att ha som frivillig samhällsarbetare. En av dem är att vara kontaktperson – ett uppdrag vi får läsa mer om i detta nyhetsbrev. Att vara kontaktperson handlar bland annat om att finnas där för en medmänniska i dennes vardag. Men också om att vara en vän. Ensamhet är påfrestande. Oavsett var man befinner sig i livet är det därför grundläggande med nära relationer. Det är dock inte alla som har förmånen att hitta en kompis att dela gemensamma intressen med. Då kan det vara särskilt fint att ha en kontaktperson.

En av dem som har förstått hur viktigt det är att finnas där för någon annan är min unga vuxna dotter Anna Stina. Hon har därför blivit kontaktperson och på köpet fått en ny vän som hon är stolt över.  När jag ser mina barn visa civilkurage och bidra till en bättre värld blir jag en stolt mamma som får lite tårar i ögonen.

För frivilliga samhällsarbetare gör skillnad – och behövs.

Jennica Simesgården, förbundsordförande RFS

 


2022-04-06

Ledare 2021

Ledare Nyhetsbrev April 2022

Temat för det nummer av nyhetsbrevet som du nu läser är engagemang. Engagemang för att hjälpa en medmänniska är den gemensamma nämnaren för alla frivilliga samhällsarbetare, oavsett uppdrag. Årets konferens som går av stapeln den 9 – 13 maj innehåller olika...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Ledare 2021

Ledare: Ett år där RFS flyttat fram positionerna

Vips så är det dags för att avsluta året. Jag tror minsann att dygnets 24 timmar  blir kortare och kortare för varje år som går. Vintern har slagit sina klor i min hemstad Borlänge, snön faller och kylan är bitande....

Läs hela inlägget


2021-07-02

Ledare 2021

Ledare: En vår med stort engagemang

Nu när sommaren är här kan RFS blicka tillbaka på en späckad vår där förbundets och medlemmarnas engagemang för ett medmänskligare samhälle kommit till uttryck på många sätt. Till exempel har RFS för första gången genomfört en digital årsmöteskonferens, där alla...

Läs hela inlägget