2020-12-18 | Ledare

Ledare: Ett annorlunda år – och en annorlunda jul

Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Ett år där de frivilliga samhällsarbetarna har genomfört sina uppdrag på andra och nya sätt, samtidigt som betydelsen av insatserna har varit viktigare än någonsin.

Julen är för många förknippad med värme och gemenskap, men för den som är ofrivilligt ensam kan firandet upplevas som en svår tid. För många kan den frivillige samhällsarbetaren vara den enda kontakten under högtiden. I år är det fler personer än vanligt som känner av ensamheten, när vi av omsorg för varandra håller social distans för att inte sprida smitta till våra medmänniskor. Samtidigt är vi många som delar värme och gemenskap på andra sätt än genom det traditionella julfirandet. Exempelvis genom ett extra långt telefonsamtal, ett julkort till någon som vi bryr oss om, en julmiddag över FaceTime eller gåvor till organisationer som hjälper dem som har det svårt.

RFS medlemmar fortsätter att verka för dem som är särskilt utsatta genom att skicka julklappar och godis till häkten och anstalter och utföra sina uppdrag på nydanande sätt under restriktioner. Det sägs att nödvändigheten är modern till kreativiteten och kanske är det så att vi genom nödvändigheten uppfinner andra sätt att fira jul i år.

Julen brukar också kallas barnens högtid och därför känns det extra fint att få ägna årets sista nyhetsbrev åt barn och unga och de frivilliga samhällsarbetare som stöttar dem i sina uppdrag.  En vuxen medmänniskas trygga närvaro kan ge hopp och tilltro – och förändra liv och riktning för ett barn.
Det som händer under barndomen kan också forma hur vi hanterar våra liv som vuxna. Det var något som blev tydligt under vår digitala besöksgruppskonferens och föreläsning för kontaktpersoner till barn i november. Temat var ungdomskriminalitet och föreläsare från Statens institutionsstyrelse, Passus och Kriminalvården framhöll alla vikten av tidiga insatser för att bryta destruktiva mönster.

Vissa frivilliguppdrag handlar om att ge stöd till barn. Andra om att finnas där för vuxna människor som haft det svårt i sin barndom, eller stötta dem så att de orkar vara föräldrar. Betydelsen av de olika uppdragen som frivilliga samhällsarbetare gör hänger ihop och sträcker sig över många situationer i livet.

Frivilliga samhällsarbetare behövs och gör skillnad. Att arbetet fortsätter – trots att de utmaningar som året burit med sig – är en styrka som vi ska bära med oss.

Därför vill jag, tillsammans med RFS kansli, passa på att tacka alla frivilliga samhällsarbetare för era insatser!

Med en varm önskan om en god helg och god fortsättning,
Joanna Graumann Walnestedt
Förbundssekreterare


2021-07-02

Ledare

Ledare: En vår med stort engagemang

Nu när sommaren är här kan RFS blicka tillbaka på en späckad vår där förbundets och medlemmarnas engagemang för ett medmänskligare samhälle kommit till uttryck på många sätt. Till exempel har RFS för första gången genomfört en digital årsmöteskonferens, där alla...

Läs hela inlägget


2020-11-12

Ledare

Betydelsen av en medmänniskas bidrag under en pandemi

LEDARE Vårt förbund och våra medlemmar har liksom resten av vårt samhälle drabbats hårt av den pågående pandemin. För förbundet har pandemin inneburit stora utmaningar som har påverkat såväl vår ekonomi som verksamhet. Att förutse hur den här krisen långsiktigt kommer...

Läs hela inlägget


2020-06-18

Ledare

Om att skapa delaktighet i en tid av stora utmaningar och hitta nya möjligheter

2020-06-18 I april mottog vi som förbund den glädjande nyheten att vi har fått fortsatt förtroende av Allmänna arvsfonden. Projektet Rätt att delta – med stöd av en ställföreträdare kommer att bidra till att personer med rätt till god man ska...

Läs hela inlägget