2020-12-18 | Ledare

Ledare: Ett annorlunda år – och en annorlunda jul

Ett annorlunda år lider mot sitt slut. Ett år där de frivilliga samhällsarbetarna har genomfört sina uppdrag på andra och nya sätt, samtidigt som betydelsen av insatserna har varit viktigare än någonsin.

Julen är för många förknippad med värme och gemenskap, men för den som är ofrivilligt ensam kan firandet upplevas som en svår tid. För många kan den frivillige samhällsarbetaren vara den enda kontakten under högtiden. I år är det fler personer än vanligt som känner av ensamheten, när vi av omsorg för varandra håller social distans för att inte sprida smitta till våra medmänniskor. Samtidigt är vi många som delar värme och gemenskap på andra sätt än genom det traditionella julfirandet. Exempelvis genom ett extra långt telefonsamtal, ett julkort till någon som vi bryr oss om, en julmiddag över FaceTime eller gåvor till organisationer som hjälper dem som har det svårt.

RFS medlemmar fortsätter att verka för dem som är särskilt utsatta genom att skicka julklappar och godis till häkten och anstalter och utföra sina uppdrag på nydanande sätt under restriktioner. Det sägs att nödvändigheten är modern till kreativiteten och kanske är det så att vi genom nödvändigheten uppfinner andra sätt att fira jul i år.

Julen brukar också kallas barnens högtid och därför känns det extra fint att få ägna årets sista nyhetsbrev åt barn och unga och de frivilliga samhällsarbetare som stöttar dem i sina uppdrag.  En vuxen medmänniskas trygga närvaro kan ge hopp och tilltro – och förändra liv och riktning för ett barn.
Det som händer under barndomen kan också forma hur vi hanterar våra liv som vuxna. Det var något som blev tydligt under vår digitala besöksgruppskonferens och föreläsning för kontaktpersoner till barn i november. Temat var ungdomskriminalitet och föreläsare från Statens institutionsstyrelse, Passus och Kriminalvården framhöll alla vikten av tidiga insatser för att bryta destruktiva mönster.

Vissa frivilliguppdrag handlar om att ge stöd till barn. Andra om att finnas där för vuxna människor som haft det svårt i sin barndom, eller stötta dem så att de orkar vara föräldrar. Betydelsen av de olika uppdragen som frivilliga samhällsarbetare gör hänger ihop och sträcker sig över många situationer i livet.

Frivilliga samhällsarbetare behövs och gör skillnad. Att arbetet fortsätter – trots att de utmaningar som året burit med sig – är en styrka som vi ska bära med oss.

Därför vill jag, tillsammans med RFS kansli, passa på att tacka alla frivilliga samhällsarbetare för era insatser!

Med en varm önskan om en god helg och god fortsättning,
Joanna Graumann Walnestedt
Förbundssekreterare


2022-04-06

Ledare

Ledare Nyhetsbrev April 2022

Temat för det nummer av nyhetsbrevet som du nu läser är engagemang. Engagemang för att hjälpa en medmänniska är den gemensamma nämnaren för alla frivilliga samhällsarbetare, oavsett uppdrag. Årets konferens som går av stapeln den 9 – 13 maj innehåller olika...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Ledare

Ledare: Ett år där RFS flyttat fram positionerna

Vips så är det dags för att avsluta året. Jag tror minsann att dygnets 24 timmar  blir kortare och kortare för varje år som går. Vintern har slagit sina klor i min hemstad Borlänge, snön faller och kylan är bitande....

Läs hela inlägget


2021-10-28

Ledare

Ledare: Uppdrag som gör skillnad

Jag hade aldrig hört talas om frivilliga samhällsarbetare före 2015. Nu tycker jag ordet ”rockar” och är stolt över att få vara en medmänniska som har möjlighet att vara delaktig i en annan människas liv. Min erfarenhet som frivillig samhällsarbetare har...

Läs hela inlägget