2020-11-12 | Ledare

Betydelsen av en medmänniskas bidrag under en pandemi

Mimmi Agnevald Haugen, förbundsordförande RFS. Foto: Anna Molander.

LEDARE

Vårt förbund och våra medlemmar har liksom resten av vårt samhälle drabbats hårt av den pågående pandemin. För förbundet har pandemin inneburit stora utmaningar som har påverkat såväl vår ekonomi som verksamhet. Att förutse hur den här krisen långsiktigt kommer att påverka oss – och framförallt de brukare vi representerar – är omöjligt att säga.

Vad vi dock vet är att de brukare som våra medlemmar stöttar i sina frivilliguppdrag ofta tillhör de grupper i samhället som redan innan pandemin har haft det mycket svårt.

Exemplen är många på de utmaningar som alla frivilligarbetare nu möter i sina uppdrag. Besöksrestriktioner infördes på landets häkten och anstalter, vilket har inneburit att besöksgrupper inte har kunnat fullfölja sina uppdrag.  Social distansering och lokala restriktioner komplicerar uppdraget för gode män, biträdande övervakare och sociala kontaktpersoner. Givetvis är det en stor frustration att det är som svårast att genomföra vårt viktiga samhällsuppdrag som medmänniskor i en tid där vi behövs som mest.

Men under den här krisen kommer det också berättelser som vittnar om sann uppfinningsrikedom och ett stort engagemang i frivilliguppdragen. Besöksgrupper som upprätthåller kontakten med de intagna i Kriminalvården genom pysselpaket, frivilligarbetare som träffar sina huvudmän i promenadmöten och en högre grad av utnyttjande av teknik.

Vårt förbund ställde om och genomförde årsmötet helt digitalt, förbundsstyrelsen träffas på distans, vårt kansli har arbetat hårt för att kunna genomföra utbildningar digitalt och årets besöksgruppskonferens har genomförts med bidrag av talare som träffat oss via Zoom.

När vi har tagit oss igenom den utmaning som pandemin innebär så kommer vi att ha lärt oss en hel del som vi måste ta tillvara för att kunna möta framtidens frivilliguppdrag.

Men till dess vill jag med stor ödmjukhet tacka alla er som varje dag bidrar till ett medmänskligare samhälle under extremt svåra förhållanden!

Mimmi Agnevald Haugen, förbundsordförande Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare


2022-04-06

Ledare

Ledare Nyhetsbrev April 2022

Temat för det nummer av nyhetsbrevet som du nu läser är engagemang. Engagemang för att hjälpa en medmänniska är den gemensamma nämnaren för alla frivilliga samhällsarbetare, oavsett uppdrag. Årets konferens som går av stapeln den 9 – 13 maj innehåller olika...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Ledare

Ledare: Ett år där RFS flyttat fram positionerna

Vips så är det dags för att avsluta året. Jag tror minsann att dygnets 24 timmar  blir kortare och kortare för varje år som går. Vintern har slagit sina klor i min hemstad Borlänge, snön faller och kylan är bitande....

Läs hela inlägget


2021-10-28

Ledare

Ledare: Uppdrag som gör skillnad

Jag hade aldrig hört talas om frivilliga samhällsarbetare före 2015. Nu tycker jag ordet ”rockar” och är stolt över att få vara en medmänniska som har möjlighet att vara delaktig i en annan människas liv. Min erfarenhet som frivillig samhällsarbetare har...

Läs hela inlägget