2017-04-26 | Ledare 2017

Ledare: Vägen dit är poängen

Jenny Ögren, RFS förbundsordförande, Foto: Sören Andersson2017-04-27

För att påverka krävs ofta uthållighet, inte minst i den offentliga sfären som ju är skapad för att vara rättssäker och därför inte går att förändra över en natt.

Myndigheters byråkratiska gång ska garantera kontinuitet och likabehandling, men kan vara frustrerande vid önskemål om förändring och utveckling. Ett tips som din förening kan använda sig av för att påverka lokala förutsättningar är en lokal överenskommelse. Vad är då det? 

För snart tio år sen signerades den nationella Överenskommelsen mellan regeringen, Sveriges kommuner och landsting och idéburna organisationer med social inriktning. Den ska stödja och förbättra det goda samarbete som bör finnas mellan föreningsliv och offentlig verksamhet. Överenskommelsen har fått flera efterföljare på regional och kommunal nivå.

På www.overenskommelsen.se kan du se om det finns en lokal eller regional överenskommelse i din närhet.Dokumentet i sig kanske inte förändrar någonting i sak, men det finns en viktig poäng  med de lokala överenskommelserna –  vägen dit.

Under själva processen lär de olika parterna känna varandra, kontaktvägarna  kortas och ömsesidig förståelse för varandras världar uppstår. Oavsett hur mycket konkret verksamhet som sen uppstår i kölvattnet av den framtagna överenskommelsen har i alla fall relationerna uppstått och de går att bygga vidare på.

Även relationer föreningar emellan leder ofta vidare till konkret verksamhet, till exempel samarbete vid frivilligdagen 5 december eller nattvandringar.Om det finns en lokal överenskommelse bör kanske din lokalförening också signera den! Om inte – kontakta kommunen och fråga om ni inte borde ha en. Det finns inget att förlora, bara goda relationer att vinna. 

Jenny Ögren

Förbundsordförande

Ledaren är publicerad i RFS nyhetsbrev nr 2 2017


2022-04-06

Ledare 2017

Ledare Nyhetsbrev April 2022

Temat för det nummer av nyhetsbrevet som du nu läser är engagemang. Engagemang för att hjälpa en medmänniska är den gemensamma nämnaren för alla frivilliga samhällsarbetare, oavsett uppdrag. Årets konferens som går av stapeln den 9 – 13 maj innehåller olika...

Läs hela inlägget


2021-12-14

Ledare 2017

Ledare: Ett år där RFS flyttat fram positionerna

Vips så är det dags för att avsluta året. Jag tror minsann att dygnets 24 timmar  blir kortare och kortare för varje år som går. Vintern har slagit sina klor i min hemstad Borlänge, snön faller och kylan är bitande....

Läs hela inlägget


2021-10-28

Ledare 2017

Ledare: Uppdrag som gör skillnad

Jag hade aldrig hört talas om frivilliga samhällsarbetare före 2015. Nu tycker jag ordet ”rockar” och är stolt över att få vara en medmänniska som har möjlighet att vara delaktig i en annan människas liv. Min erfarenhet som frivillig samhällsarbetare har...

Läs hela inlägget