Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5021
  Anonym
  Inaktiv

  Att gammal kompetens finns kvar och vaknar till liv ibland blev jag medveten om i samband med att jag fick ett nytt uppdrag. Som förhandsinformation fick jag höra att det var problem, mera problem och åter en massa problem. Den första tanken var att kontakta den blivande HM och ta upp alla dessa problem – flera var ju akuta. Men då vaknade något gammalt till liv inom mig och jag tänkte STOPP. Det blev så att jag åkte över till HM och vi började med att prata om kanariefågeln, den mysiga lägenheten (trots röran) och datorspelet. Vi fortsatte att prata om HM dagliga liv och vad som är betydelsefullt. Tillsammans kom vi på en hel del som fungerade bra och som är till glädje för HM. Naturligtvis känns detta bättre än att prata om problem. Vid detta samtal lyckades jag också formulera bra sammanfattning: ” Det verkar ju som om du trivs i din lägenhet och mycket fungera bra för dig trots dina svårigheter – det visar ju på att du har många starka sidor”. Hur gick det då med problemen som jag var orolig för från början? Ett flertal tog HM själv upp med mig och andra var lättare att beröra när den positiva grunden var lagd. Känslan var att HM inte är ett problem utan en människa med resurser som störs av NP-problem.
  Kompetens är en färskvara och jag får ständigt påminna mig om: Tänk nu lösningsfokuserat. Se till det som fungera och gör mer av det. Vad behöver göras för att det ska bli lite bättre?
  Dom akuta problemen löste vi i samverkan – övriga problem tar vi i små steg. ( Skalfrågor får jag inte glömma i framtiden).

  #5359
  Minna
  Keymaster

  Ett gott exempel på hur ett lösningsfokuserat förhållningssätt kan bidra till ett skapa en god relation med huvudmannen som bygger på respekt och samarbete. Har du egna erfarenheter av att stödja huvudmän i svåra situationer genom detta förhållningsssätt? Dela gärna med dig här i forumet! /Minna, RFS kommunikatör

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”“Det goda livet”” är stängt för nya ämnen och svar.