• Detta ämne har 6 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast för 10 år sedan av Anonym.
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #5011
    Anonym
    Inaktiv

    Min HM har mycket svårt att avhålla sig från att köpa varor på postorder och internet och HM anmäler sig till olika bokklubbar mm. Även ett internet- abonnemang har HM lyckats ha i 5 månader innan kravbreven hittade rätt. HM är bostadslös men använder en släktings adress. HM har sedan 1½ år skuldsanering och lever på existensminimum. Jag har lyckats stoppa åtskilliga ingångna avtal men nu har HM börjat beställa från Danmark. Kan jag som förvaltare hävda ingångna avtal från andra länder på samma villkor som jag lyckats fria HM från åtskilliga ingångna avtal. HM har nu sedan skuldsaneringen börjat lånat upp över hundrafem tusen kronor av olika “vänner”. Hur ska jag som förvaltare kunna få stopp på detta handlande och lånande?

    #5171
    Anonym
    Inaktiv

    Jag har lärt mig att det är säljaren som har ansvar att undersöka om kunden har förvaltarskap. Och HM kan då inte ingå några köpeavtal. Jag förmodar att det även är lånegivarna som har ansvar – men är det “hårda pojkar” så är det illa.
    Och hur är det med köp i från Danmark. Jag sänder frågan till vår ombudsman/jurist.

    #5184
    Anonym
    Inaktiv

    Samma regler gäller i Danmark som i Sverige. Du som förvaltare har rätt att häva avtalen. Detta regleras i förordning (1931:429) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och förmynderskap, denna förordning hänvisar i sin tur till lag (1988:1321) om nordiska rättsförhållanden rörande förvaltarskap enligt föräldrabalken m. m.

    Vad gäller vänner som lånar ut medel till din huvudman så gäller samma sak som mot företag. Din huvudman har inte möjlighet att ingå avtal. Om någon lånar ut medel till en person som har förvaltare får de stå risken för att inte få tillbaka medlen. Om möjligt kan du lämna tillbaka pengar som lånats, men går inte det är det svårt för dem han lånar av att få tillbaka pengarna, även om avtal har skrivits.

    #5187
    Anonym
    Inaktiv

    Jag har varit förvaltare åt en man som inte kunde avhålla sig från att handla på postorder.
    Han hade en hel skokartong med obetalda inbetalningskort.
    Skulder för c:a 200.000:-.
    Jag satte särskild postadress hem till mig för honom.
    Det tog ett halvår att få ordning på alla ingångna avtal plus att han insåg att det inte var lönt att skaffa nya avtal.
    Jag lyckades få avskrivet väldigt många skulder.
    Det tog 2 år att få bort alla skulder och idag har han c:a 25.000 på sitt konto och har fått en ökning av fickpengar från 200:-/månad till 600:-/mån.
    Hade det inte varit för att KFM arbetar med “maffiametoder” hade det gått snabbare.
    (Har du många skulder hos KFM så är risken stor att skulderna ökar i stället för tvärtom. Du betalar 600:-/år för varje gäldenär till KFM i avgift INNAN gäldenären får några pengar. Det kan innebära att skulden är större när året är slut. )

    #5188
    Anonym
    Inaktiv

    Jag måste få uttrycka min beundran för dig EveSve och alla andra som orkar genomföra så omfattande “saneringar”. Det tar ju sån tid och jag håller helt med om, att KFM inte precis hjälper till. Deras regler är rigida och empatin obefintlig. Men vissa förvaltare segrar ändå. Bra gjort och heja alla som kämpar.

    #5196
    Anonym
    Inaktiv

    Tack, Då vet jag att avtalet även gäller Danmark. Nu ordnade det upp sig med några mail och ett telefonsamtal så ströks fakturan. Det visade sig vid kontakt med företaget att affärerna sköttes från Göteborg men fakturorna och varorna kom från Danmark.
    Tyvärr har HM fortsatt att beställa och jag har sedan länge posten ställd till min adress men ändå lyckas HM beställa varor och få det skickat till sin syster genom C/O adress.
    Nu har jag fått ett nytt problem och det är att HM fått en lägenhet och flyttat till en ort 3 mil från mig. HM kan bara få en veckas matpengar i taget och hon har ingen tillgång till bankomatkort för HM använder det till att betala privata skulder med. HM kan tanka andras bilar för 700 kr utan täckning på sitt kort där jag förut satt in matpengar och pengar till av mig godkända utgifter. HM har fått prova 3 ggr men överskridit varje gång och nu är det kortet klippt. Jag har inte ekonomi att köra 6 mil varje vecka för att betala ut till HM. Ibland flera gånger/vecka när HM måste ha kontanter till t.ex. medicin och kläder. Är det min skyldighet att åka så mycket i privat bil (går nästan en hel dag med buss). För övrigt har vi daglig kontakt på mail och sms.

    #5197
    Anonym
    Inaktiv

    Spontant tänker jag på det Jan Wallgren skriver i sin bok Gode mannens ABC: “Observera att Godmanskapet aldrig ska ses som en del i socialtjänsten”. Som jag uppfattar din beskrivning av uppdraget så är problematiken så stor att jag skulle överlämna problemet och ansvaret till socialförvaltningen.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Forumet ”Bevaka rätt” är stängt för nya ämnen och svar.