Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5055
  Anonym
  Inaktiv

  Hej!
  Jag är god man för en ensamkommande 17-årig kille som just varit på utredningssamtal där de frågade honom om han vill göra en ålderstest.
  Jag blir väldigt kluven inför vad jag ska råda honom. Det känns som att man placerar ungdomar i en rävsax. Åldersbedömningarna är inte tillförlitliga. Advokatsamfundet uppmanar sina medlemmar att inte befatta sig med dem! Migrationsverket uttrycker det som så att OM testet utfaller till sökandes fördel så anser de att det styrker den sökandes uppgifter, men de uttrycker inte hur de gör om testet utfaller till den sökandes nackdel, det kan vi bara anta. I och med att man hör talas om att åldrar “skrivs upp” undrar man ju om de inte förlitar sig på testerna i dessa fall? Känns mycket rättsosäkert detta! Är det någon som har erfarenhet av detta och kan förklara hur de tänker?

  Det är ett moment 22 – tacka nej till ålderstest och riskera att de ser det som indikativt för att man ljuger om sin ålder, tacka ja och riskera ett felaktigt utlåtande som används till din nackdel. Ingen tvingar en att lämna in det säger då någon. Men i praktiken är det tvingande eftersom 1. man uppgett för migrationsverket att man vill göra en test och lämnar man inte in riskerar man att de tolkar det som indikativt för att man ljuger och 2. om man inte lämnar in resultatet uppstår dessutom frågan om vem som betalar undersökningen (3-4000 kr) – för migrationsverket betalar för detta (!) dvs om man lämnar in resultatet…
  Att ett test som kan slå flera år hit eller dit ska kunna få inflytande över processen är upprörande tycker jag. Och risken att det slår åt den sökandes nackdel ökar ju förstås ju närmare 18 år man är.
  Vill gärna höra andras tankar kring detta.

  Allt gott!

  #5381
  Anonym
  Inaktiv

  Migrationsverket frågar alltid vid misstanke om ålder om huvudmannen kan tänka sig att göra ett test. Tyvärr är alltid svaret ett spann på två till fyra år ungefär så testerna är inte tillförlitliga men tackar man nej tolkas det som att man har något att dölja. En svår situation för alla men mitt råd är att acceptera erbjudandet om test och hoppas på det bästa.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Uppdrag god man ensamkommande barn” är stängt för nya ämnen och svar.