Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7464
  Anonym
  Inaktiv

  Ny som medlem och första inlägget på forumet så ursäkta om jag missar syftet med forumet.

  Har en HM som fått avslag i sjukpenningärende. Det tyngst vägande skälet till handläggarens beslut verkar vara en försäkringsmedicinsk rådgivarens tolkning av en TMU utredning. Enligt min åsikt har TMU utredningen utförts av felaktig kompetens om man ska tro FK:s egna riktlinjer för TMU utredningar vid psykisk ohälsa och samsjuklighet.

  Nu har jag för avsikt att hjälpa min HM att begära omprövning av beslutet men det är okänd terräng för min del och undrar om det finns någon i detta forum som kan rekommendera något företag eller person som är kunnig i socialförsäkringsjuridik som jag kan vända mej till för rådgivning. Är det mot forumets principer att nämna namn och företag så respekterar jag det men gör ett försök ändå ett försök eftersom tiden för begäran om omprövning håller på att rinna ut.

  Har googlat på advokater och jurister i min omgivning som påstår sig ha denna kompetens men kostnaderna är inget min HM kan betala. Finns det andra källor till rådgivning och kunskap än dyra advokatbyråer?

  #8092
  Minna
  Keymaster

  Hej Thomas! Jag ser att vi missat att svara dig på detta, jag ber om ursäkt för detta och kanske är det för sent nu. Jag tipsar i alla fall om att i vår kunskapsbank finns lite kort information om att överklaga beslut, se https://rfs.se/kunskapsbank/information-for-gode-man-och-forvaltare/overklaga-beslut/
  Jag ber någon av mina kollegor att svara dig när de är åter från julledigheten. Mvh Minna, RFS kommunikatör

  #8116
  Anonym
  Inaktiv

  Hej Thomas! Vad tråkigt att din huvudman fått avslag av försäkringskassan men tyvärr är detta rätt vanligt förekommande. Omprövningsenheten har vanligtvis väldigt långa handläggningstider vilket leder till att det kan ta väldigt lång tid att få själva omprövningsbeslutet. Har din huvudman uppburit sjukpenning i direkt anslutning till den period som försäkringskassan nu avslagit kan du begära inhibition hos förvaltningsrätten vilket kortfattat innebär att det tidigare beslutet gällande sjukpenning fortsätter att gälla i avvaktan på att förvaltningsrätten tar upp frågan för slutlig prövning.

  I försäkringskassans vägledningar gällande sjukpenning (finns på deras hemsida) går det att hitta mycket bra information som kan vara användbart vid en kommande process. Även rättspraxis på området finns med i vägledningarna.

  För ytterligare information och råd i det enskilda ärendet är du som medlem välkommen att kontakta oss på godmansfragor@rfs.se.

  // Jennie Östlund, ombudsman RFS

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Bevaka rätt” är stängt för nya ämnen och svar.