Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9484
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har varit God man och avslutade mitt uppdrag 31/12 2018. Jag lämnade in årsräkningen till Överförmyndarnämnden som godkände den. Den nya god mannen är då bror till huvudmannen och han ville granska de senaste tre årens räkenskaper. Han granskar dem fortfarande och har inte betalat ut arvodet, beslutet från Öfn kom i mars.
  Hur länge ska jag vänta på att arvodet betalas ut? Det spelar ingen roll hur mycket jag svarar på hans frågor så kommer det nya.Som exempel så ville han ha räkenskaper för 7 år tillbaka, enligt bokföringslagen, och drev den frågan i flera månader innan Öfn fick honom att förstå att det var tre år, enligt föräldrabalken.
  Behöver han inte betala arvodet så länge granskningen pågår? Han har inte överklagat arvodesbeslutet så det har vunnit laga kraft för länge sen.

  #9485
  Anonym
  Inaktiv

  Hej Gunnel!
  Du ska skriva en formell faktura till nye god man och ställa den till fd huvudman. (Fakturamallar finns i ex Word). Ange: ”enligt bifogat arvodesbeslut från överförmyndaren”. Skriv också sista betaldatum (ex 20 dagar framåt), samt ”om betalning sker efter förfallodag kommer ränta på beloppet att tas ut i enlighet med räntelagen”. Väljer du att göra en påminnelse så ska du ange att ”vid eventuell påminnelse tillkommer påminnelseavgifter om xx kr (60 kr är vanligt belopp). Spara all korrespondens och om du sedan ändå inte fått betalt så vänder du dig till Kronofogden och ber att få hjälp att få betalt. Det kostar inte något för dig utan kostnaderna läggs på huvudmans arvode. Det är viktigt att du kan visa till Kronofogden att du försökt få betalt. Därför bör kommunikationen med nye god man vara skriftligt korrekt och dokumenteras.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Arvode” är stängt för nya ämnen och svar.