Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9406
  Pasi
  Deltagare

  “Observera att praktiska sysslor som flyttstädning, packa bohag, skotta snö, tillsyn och underhåll av huvudmannens fastighet med mera inte ingår i förordnandet och därför inte ger något arvode”
  Så står det om Extra ordinära förvaltningsåtgärder, Men om HM saknar släktingar, bekanta mm vem ska då packa tex bohag. Bohag som ska med till nästa boende. Personliga saker som ska med. Vem packar det? Hur ska det redovisas av God Man?

  #9407
  Anonym
  Inaktiv

  Hej!
  Du får anlita ett företag för huvudmans räkning. Det kan finnas de som kan utföra arbetet med RUT-avdrag. Ta in offerter från ett par olika.

  Om du av någon anledning skulle vilja göra jobbet till huvudman (vilket inte ingår i ditt uppdrag) så bör du dels fråga överförmyndaren på din ort om du får göra det, samt avtala om ersättning ifall överförmyndaren godkänner att du hjälper till.

  Jag rekommenderar att du har den ansvarsförsäkring man kan teckna om man har medlemskap i sin lokala god man förening.

  #9408
  Pasi
  Deltagare

  Att ta in offerter för flytt och städning , inga problem. Att packning av lösöre ingår i det, inga problem. Men oftast när det gäller flytt till ett annat boende så tenderar det bli ett boende som är mindre, har restriktioner avseende vad som kan tas med (mattor tex), Att då besluta vad som ska tas med till det nya boendet kan näppeligen läggas på flyttfirman!
  Gode Man måste då engagera sig i det beslutsfattandet. Frågan blir då, är det då en Extraordinär förvaltningsåtgärd?

  #9409
  Anonym
  Inaktiv

  I ett godmanskap har huvudman kvar sin rättshandlingsförmåga och god man är mer att betrakta som ”rådgivare”. Huvudman måste bestämma vad som ska med.,Kan hen inte det så får du undersöka om det finns möjlighet att magasinera det som inte ryms i nya boendet. Jag kan inte se något ”extraordinärt” i det du berättat.

  #9410
  Pasi
  Deltagare

  HM är sängliggande och har ytterst svårt att kommunicera. Har genomlidit stroke med komplikationer som följd. Huvudmannen kan alltså inte “tala” om vad denne vill ha med sig från sitt föregående boende.

  #9411
  Anonym
  Inaktiv

  Då får du försöka att, så långt möjligt, försöka företräda din huvudmans önskemål och, i samråd med personal i boendena, välja ut det som ska med. Om du har bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person är det okej att hjälpa huvudman att välja. Du får naturligtvis packa om du vill men inte ta för givet att arvode ges för detta. En del överförmyndare medger visst arvode för att man hjälper till utöver uppdragets innehåll, men då bör man göra upp detta i förväg.

  Jag ser inget extra ordinärt i alla fall.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.