Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #12859
    Anonym
    Inaktiv

    Enda barnet till ett par där ena parten är dement är god man åt den dementa personen. Detta har fungerat i tio år utan anmärkningar. Den friska parten i det gifta paret skrev för några år sedan över sin halva av ett fritidshus som paret ägde tillsammans på sitt barn, tillika god man för den andra parten i äktenskapet. Något år efter överskrivandet avled givaren. I några år samägde då god man och dennes huvudman, tillika förälder, huset, delade på alla underhållskostnader samt avgifter till väg- och stugförening och sophämtningsavgift (har skett genom att de tagit hälften av fakturorna var). Fastighetsskatt dras automatiskt före deklaration av Skatteverket på vardera ägaren. Nu ifrågasätter plötsligt överförmyndaren samägandet, en ny person i organisationen vill ha in lagfarter, gåvobrev, fastighetstaxering. Detta trots att uppgift om taxeringsvärde finns på huvudmans deklaration, vilket betyder att det finns lagfart och att lagfarten för den överskrivna halvan betyder att gåvobrev är godkänt av lantmäteriet. Man ifrågasätter också om samägande är tillåtet. Var finns lagstöd för att begära in alla dessa uppgifter, varav en del, som taxeringspapper och gåvobrev inte känns relevanta för huvudmannens ärende? Fråga två är: Var i lagen står det att det inte skulle vara tillåtet att samäga en fastighet med huvudman, om huvudman är en anhörig och god man fått sin del av fastighet av den andra närmaste släktingen som har full förfoganderätt över sin del av fastigheten? Varför skulle man inte kunna dela upp kostnaderna för huset på de två delägarna? Är detta helt okänt i Sverige att gode män som även är närmaste anhörig till huvudman samäger en bostad eller ett fritidshus med huvudman? Jag tänker på alla anhöriga som är gode män och dessutom är gift med huvudman.

    #12938
    Anonym
    Inaktiv

    Hej!
    Det finns inget i lagen som säger att en hm inte kan äga en fastighet tillsammans med någon. Dessutom är det reglerat att en fastighet inte får säljas om det inte behövs. Sen har öf alltid rätt att begära in handlingar för att kontrollera att saker är som de ser ut om det finns kostnader för hm. Det borde ha utsetts en god man (FB 11:2) i samband med att fastigheten överläts till gm eftersom det då skedde en rättshandling som berörde både hm och gm. Även om det var den andra parten som skänkte bort sin andel så ska den andra ägaren också få säga sitt. Det kunde gm inte göra eftetsom gm var mottagare av gåvan.

    Självklart är samägande lagligt. Självklart kan man dela upp kostnaderna om hm också har nytta och/eller glädje av fastigheten.

    Tommy Ekman, godmanspanelen

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Forumet ”Redovisning” är stängt för nya ämnen och svar.