Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10321
  Gunder Modén
  Deltagare

  Jag har idag fått följande svar angående utbetalning av merkostnadsersättning. Det är arvodesbeslutets datum som avgör från vilket datum som merkostnadsersättning betalas ut – inte perioden som uppdraget gäller för. 

  “När i tiden ska en kostnad anses ha uppkommit för att kunna utgöra en ersättningsberättigande merkostnad?
  En kostnad ska i första hand betraktas som ersättningsberättigande från och med när den försäkrade har att betala den.”

  Detta innebär i korthet att merkostnadens belopp styra av ÖF snabbhet att komma med arvodesbeslut.

  Om någon har samma erfarenhet – maila mig på gunder3@mac.com

  #10345
  Mat19
  Deltagare

  Kan man söka merkostnadsersättning för år 2020 innan man får arvodesbeslutet? Vilket kommer först några månader in i 2021. Har fått olika svar av Försäkringskassan. Det senaste beskedet var att lämna in en ansökan och sedan diskutera med handläggaren. Någon med erfarenhet av detta?

  #10348
  Tommy Ekman
  Deltagare

  Grundförutsättningen är att du måste ha fått arvodesbeslut innan du kan söka merkostnadsersättning. Den tidigare Handikappersättningen kunde man ibland begära in ett intyg från överförmyndaren (vissa av dem) om att man hade ett uppdrag samt vilket normalarvode man räknade med. Så ska man inte kunna göra längre, men förvisso kan det väl finnas handläggare som har mjukare bedömning. Att prova skicka in en ansökan kan inte skada. Det sämsta som kan hända är att du får söka på nytt. Merkostnadsersättning kan sökas 3 månader retroaktivt medan handikappersättningen kunde sökas 6 månader retroaktivt.

  #11564
  RichardM
  Deltagare

  Beroende på de långa handläggningstiderna hos FK gällande merkostnadsersättning, betalar man ut retroaktivt från ansökningsmånaden. Jag lämnade in en ansökan i feb 2019 och den blev beviljad i oktober och min HM fick ersättning från februari. Handläggaren diskuterade aldrig något om arvodet. Hon ringde till ÖF och frågade vad som är ett “normalt” arvode vid fullt godmanskap.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.