Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5077
  Anonym
  Inaktiv

  Min HM kräver att jag ska hjälpa till hitta ny bostad i en annan kommun. Ingår det i mitt uppdrag som god man?

  #5442
  Anonym
  Inaktiv

  Ja-absolut om det är Godmanskap, men “njee-aaa” – om det är förvaltarskap. I båda förordnandena ska man alltid se till huvudmans bästa och agera utifrån detta. Men i ett god man-förordnande har huvudman kvar sin rättshandlingsförmåga och avgör till syvende och sist själv. Är du förvaltare avgör du slutgiltigt vilket boende och vilken ort.

  #5443
  Anonym
  Inaktiv

  Jag förtydligar mitt svar:
  Om jag som förvaltare inte anser (på sakliga grunder) att huvudman ska flytta från småstad till mellanstad så nekar jag skriva kontrakt. Sedan kan jag inte hindra att huvudman ex väljer bo hos en kompis. Men jag behöver inte hjälpa till. Just nu har jag den situationen (och har haft den förr). Ingen har någonsin anmärkt på det förfarandet.

  Motsatt om jag är god man så har huvudman rättshandlingsförmågan kvar och beslutar själv. Jag kan och bör naturligtvis avråda och förklara min syn på saken om jag tycker annorlunda. Men huvudman bestämmer. Har jag då ett icke begränsat Godmanskap (bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person) förstår jag inte hur jag som ställföreträdare skulle kunna neka att hjälpa till? Anser jag att huvudman fattar felaktiga beslut på dålig grund får jag väl istället plädera för att ärendet bör övergå i förvaltarskap? Och gode mannen kan ju välja att inte lägga ner allt krut på att hjälpa till att ordna för en oigenomtänkt flyttning dessutom…-tänker jag.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Forumet ”Gränser för uppdraget” är stängt för nya ämnen och svar.