Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5050
  Anonym
  Inaktiv

  Vad händer om HM flyttar utomlands? Ja, frågan är lite mer än bara hypotetisk. Vissa anhöriga vill honom på närmre håll och idén är inte dum alls. Ännu dock oklart om det är praktiskt genomförbart.

  Vad händer med mitt uppdrag? Kan jag avsluta min HM’s intressen i Sverige innan jag begär att bli entledigad. Eller måste jag släppa uppdraget direkt när han blir skriven utomlands?

  #5370
  Anonym
  Inaktiv

  Om en huvudman varaktigt flyttar utomlands så upphör uppdraget i dagsläget. Man kan göra en ansökan om upphörande till Stockholmstingsrätt om huvudmannen flyttat innan det avslutats i hemkommunen. Sedan får det ansökas om nya insatser i det andra landet.

  Det pågår dock en utredning om ett stärkt skydd för personer som får hjälp av en ställföreträdare för att de inte ska bli utan skydd. Skydd för vuxna i internationella situationer 2000 års Haagkonvention. För den som är intresserad kan ni läsa utredningen här:

  http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2015/08/sou-201574/

  #5372
  Anonym
  Inaktiv

  Stockholms tingsrätt? Borde inte den lokala tingsrätten räcka?

  Det söks redan insatser i det “nya” landet. Så en ny ställföreträdare finns redan att tillgå där.

  Insåg att jag har en fullmakt på HM’s konto utöver godmanskapet. Det borde jag kunna utnyttja efter uppdraget upphört. Det jag då har att göra är att hjälpa till med försäljning av fastigheten och tömma denna.

  #5373
  Anonym
  Inaktiv

  Stockholmstingsrätt är behörig om huvudmannen inte längre har sin hemvist i Sverige. Så länge huvudmannen bor i en svensk kommun är det tingsrätten för den kommunen som är behörig.

  Jag skulle också råda dig att stämma av med din huvudman om denna vill att du utnyttjar fullmakten efter upphörandet av godmanskapet annars faller det ju på andra att sköta de uppgifterna när uppdraget upphört. Är han med på det så är det ju en bra lösning.

  #5374
  Anonym
  Inaktiv

  Ok!

  Efter koll med banken så visade det sig vara så att fullmakten var lite för specifik för att vara användbar.

  De där “andra som har att sköta uppgifterna” bor ju hundratals mil bort i ett annat land så det var en uttalad förfrågan från dem.

  #9720
  Anonym
  Inaktiv

  ‘Det pågår dock en utredning om ett stärkt skydd för personer som får hjälp av en ställföreträdare för att de inte ska bli utan skydd’

  Nån som vet resultatet av denna utredning

  #9726
  Minna
  Keymaster

  Hej! Det här ännu inte skett någon lagändring efter betänkandet “Skydd för vuxna i internationella situationer – 2000 års Haagkonvention”, SOU 2015:74, Ärendet bereds fortfarande i Justitiedepartementet.

  Utredningen hittas här: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2015/08/sou-201574/

  Med vänlig hälsning, Minna, RFS

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Forumet ”Övrigt” är stängt för nya ämnen och svar.