Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5044
  Anonym
  Inaktiv

  Har någon träffat på att överförmyndaren anlitar ett företag som uppdragstagare som god man?
  Ungefär som när kommunerna använder företag som rekryterar och handleder och stöttar familjehem. Fast i detta fall att företaget självt är uppdragstagaren.
  /Ida Gran

  #5327
  Anonym
  Inaktiv

  Om jag förstått saken rätt så finns det här en särskild kommunal enhet som är förvaltare för särskilt besvärliga huvudmän. Jag vet dock inte hur den arbetar, mer än att den är gemensam för två grannkommuner.

  #5330
  Minna
  Keymaster

  Hej Ida!

  RFS ifrågasätter om det är förenligt med lagstiftningen att anlita företag som god man/förvaltare. Se ett inslag i Sveriges radio där RFS tidigare ordförande intervjuas här:

  http://www.rfs.se/RFS-om-forvaltarforetag-SR

  samt ett pressmeddelande som RFS gått ut med anledning av frågan 2014:

  http://www.rfs.se/pressmeddelande-om-foretag-2014

  Mvh Minna, RFS kommunikatör

  #5334
  Anonym
  Inaktiv

  Företaget Optio AB hyr ut förvaltare och gode män till kommuner. Västmanlands tingsrätt kom fram till att företaget inte fick bedriva verksamhet i ett fall i Västerås, eftersom en förvaltare endast kan vara en fysisk person, inte ett företag. Dessutom krävde Optio då dubbelt så högt arvode mot vad som är normalt. Jag tror inte slutligt avgörande har gjorts i högre instans, om man kan göra så att men tar personer ur paraplyorganisation och låta dem enskilt anta uppdrag, eftersom frågan inte avgjorts i högsta instans. Men frågan är ändå om det inte strider mot lagen som den nu formats, och såsom RFS anser?

  #5337
  Anonym
  Inaktiv

  Nej, du väljer ju ex själv om du vill ha arvode för uppdragen. Åker jag enbart för en viss huvudman så tar jag upp resa. Men reser jag förbi huvudman, och besöker, på väg till annat ärende utanför uppdraget så brukar jag inte ta upp den resan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Forumet ”“Det goda livet”” är stängt för nya ämnen och svar.