Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9483
  Anonym
  Inaktiv

  Min hm är finländsk medborgare men har bott i Sverige i ett 20-tal år. Hon har idag folkpension från Finland på 628 € / månad.
  Hon har också sjukersättning + bostadstillägg från FK här i Sverige.
  Nu blir hon 65 år nästa år och erbjuds att ansöka om garantipension .
  Kan någon hjälpa mig att förstå vilka av hennes inkomster som kommer att påverkas och hur, om hon ansöker om garantipension.. Eller hur kan jag få fram uppgifterna själv.
  Kan hon ex-vis både få pension från Finland och Sverige? Jag antar att beloppen i s f påverkas.
  Sjukersättningen, försvinner den vid pension?
  Pensionsmyndigheten hänvisar bara till Socialförsäkringsbalken …

  #9486
  Anonym
  Inaktiv

  Jag har två HM som levt både i Finland och i Sverige. Medborgarskapet spelar inte så stor roll. Det som avgör är var de levt under sitt vuxna liv. Om man räknar med 40 år som “vuxen” och att HM har levt hälften av dessa i Sverige, så kan du nog bara räkna med att få “halv” svensk (garanti)pension. Men det finns en motsvarighet i Finland, där du får söka där också.

  Tyvärr, båda mina HM hade redan fyllt 65 när jag tillträdde som STF. Så min erfarenhet av att söka i Finland är obefintlig. Men det jag förstått är att du bör förhöra dig om vilka arbetsgivare HM hade när hon bodde i Finland. Sedan får du börja läsa på om det finska systemet. Min erfarenhet är att Finländarna är mycket hjälpsamma. Telefonköerna är bara en bråkdel av de i Sverige. Börja gärna med Folk Pensions Anstalten. (FPA) Alla myndigheter pratar svenska, men inte alla privata bolag. Men man kommer långt på “broken English”.

  Ja, sjukersättningen försvinner vid pensioneringen. Och bostadstillägget påverkas av den finska pensionen.

  Om hon redan har bidrag från Finland, och haft det några år, så kan det vara så att den finska pensionen inte ska beskattas i Sverige. Om så, så är det ytterst fördelaktigt. Som bosatt i Sverige betalar hon sannolikt inte full finsk kommunalskatt och hon får dubbla grundavdrag.

  #9487
  Anonym
  Inaktiv

  Tack för din respons, RoFi !
  Du har förstås rätt i att de två pensioner hon kan få i Sverige resp Finland kommer att påverka varandra beloppsmässigt. Min hm har “Folkpension” från Finland, har haft turen att hinna få den innan de höjde pensionsåldern till 65 år. Men hur påverkas den av svensk pension?
  Jag måste uppenbarligen försöka få förhandsbesked både från FPA i Finland och från Pensionsmyndigheten i Sverige om resp belopp och om påverkan från andra inkomster. Vilket verkar väldigt svårt utan att faktiskt ansöka.

  Eller kan jag helt enkelt antaga, att det faktum att min hm går från sjukersättning till pension inte kan slå negativt på totalen – oavsett andra inkomster ??

  #9490
  Anonym
  Inaktiv

  Om/Hur det slår negativt kan jag inte svara på.

  Förhandsbesked från svenska Pensionsmyndigheten kan du ganska enkelt få. Det har jag själv nyligen fått för en annan HM. Jag besökte ett servicekontor och helt enkelt bad dem skicka ett till mig. (Det var enklare än att sitta i en hopplös telefonkö.)

  En del av den pension HM får från FPA verkar vara baserad på vilka behov HM har. Därför får jag med några års mellanrum skicka en redogörelse över vilka svenska inkomster HM har till FPA. Den andre HM har (frikostig) privat pension från Varma och de ställer inga sådana frågor.

  Däremot har jag inte sett att den svenska garantipensionen påverkas av vilken den finska pensionen är. (Har du sett något sådant?)
  HM som har finsk privat pension, har fortfarande svensk garantipension, då han hade ganska låg inkomst den period han bodde i Sverige. Bostadstillägget påverkas dock av vilken den finska pensionen är. Han som har finsk privat pension har inget bostadstillägg alls.

  #9491
  Anonym
  Inaktiv

  FPA frågar regelbundet också min hm efter inkomster i Sverige.
  Pensionsmyndigheten säger nu så här:
  (Din hm) … “kan ha rätt till garantipension. Storleken på garantipensionen beror dock på hur många år hon varit bosatt i Sverige och storleken och typen av eventuell pension hon från Finland från 65 års ålder.
  Gör jag en prognos för garantipensionen bara baserat på den bosättningstid hon har i Sverige är beloppet 7 400 kronor per månad innan skatt. Det beloppet kan dock komma att minskas beroende på storleken på eventuell finsk pension.”
  Det tror jag innebär att min hm har varit i Sverige längre än jag trott – det normala beloppet har jag förstått ligger på drygt 8.000 kr.
  Men jag ska göra som du föreslår, hämta in ett förhandsbesked från båda parter.
  Tack så mycket för din hjälp!

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.