Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5002
  Anonym
  Inaktiv

  Hej,
  Är ny som god man och har först fått mannen ene som huvudman och nu även hustrun. Paret äger ett hus tillsammans, men mycket betalas av den ene. Hur gör man med redovisning och betalning av gemensamma utgifter? Ska man strikt dela på utgifter eller kan man låta t.ex huslån betalas den ene. Idag gå mycket av kostnaderna för hus och boende via autogiro till den ene av parterna.

  #5130
  Anonym
  Inaktiv

  De har ju full rätt att själva bestämma hur de vill dela upp utgifterna. De är kanske nöjda med en uppdelning de haft sedan länge. Om nuvarande ordning blir påtagligt orättvis, kan ju vara den gode mannens uppgift att förklara detta och lämna förslag på en bättre. Om de inte begriper saken, bör du kunna ordna som du finner riktigast. En i sammanhanget praktisk detalj kan vara ett gemensamt bankkonto för betalning av gemensamma kostnader.

  #5131
  Anonym
  Inaktiv

  Det är viktigt att du till överförmyndaren kan visa vem som betalar vad. Ofta brukar det underlätta att ha separata konton för redovisningen, men att de kan dela på de kostnader som uppstår. Eftersom olika överförmyndare vill få in redovisningen på olika sätt, bör du redan nu höra hur de vill få redovisningen för makarna så du inte behöver göra om den senare. Makarna har ju ett försörjningsansvar för varandra, men kan de stå för ungefär lika mycket var är det bra. Du behöver dock inte dela gemensamma räkningar på två utan kan låta den ena stå för vissa kostnader och den andra för andra kostnader. När du lämnar redovisningen är det bra att varje år vara tydlig med att det är makar så de kan granskas samtidigt.

  #5135
  Anonym
  Inaktiv

  Tack för era svar! De känns helt kart rimliga. Jag kommer att ta kontakt med överförmyndaren för att få hans uppfattning och hur han vill ha redovisningen. Paret delar som sagt på kostnader idag och jag ska därför se om fördelningen verkar OK innan jag ändrar på något.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Forumet ”Redovisning” är stängt för nya ämnen och svar.