• Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 7 år sedan av Anonym.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5074
  Anonym
  Inaktiv

  Hej, jag är god man för min pappa och har lite funderingar kring hur jag ska göra, då min bror behöver låna pengar av pappa.
  Bakgrund: Pappa har sedan 50 år tillbaka bott i en egen villa, då min bror bor närmast pappa har det varit han som skött trädgården pappa inte orkat med samt kört pappa till olika ställen som sjukhusbesök, besök hos släkten mm. Eftersom han är arbetslös har han fått disponera pappas bensinkort och vi har gjort ett avtal att allt som överstigen en viss summa på månadsräkningen skall han själv stå för och sätta in på pappas konto. Nu har pappa fått plats på vårdboende men tills vi har sålt hans hus behöver min bror fortsätta titta till det och trädgården. Huset är så beläget att man måste åka bil dit.
  Nu har brorsans bil rasat och han behöver låna pengar för att köpa en ny billig bil, pappa vill gärna låna ut men pengarna han kan låna ut sitter på det överförmyndarspärrade kontot.
  Hur löser vi det smidigt- jag har förstått det som att HM kan disponera pengarna på det kontot- är det riktigt?
  Om jag ordnar med revers/lånehandling som pappa och min bror undertecknar, kan jag då hjälpa pappa föra över pengar via internetbanken eller måste vi besöka ett bankkontor? Jag bor tio mil bort och måste ta ledig från mitt arbete i så fall…
  Och måste jag informera överförmyndaren?

  #5436
  Anonym
  Inaktiv

  Hej!
  Som god man till din pappa ska du alltid se till din pappas bästa. Du får inte medverka i att låna ut pengar, men din far kan själv agera. Överförmyndarspärren gäller inte mot huvudmannen. Det innebär att huvudmannen själv får ta ut pengar från sina konton. Jag rekommenderar att du talar med överförmyndaren, samt att det finns skrivet avtal om vad brodern ska höra för sin far och till vilken ersättning. Diskutera och informera om detta avtal med överförmyndaren.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”“Det goda livet”” är stängt för nya ämnen och svar.