Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9492
  Anonym
  Inaktiv

  Jag är ställföreträdare ått en person som behöver en bostad. Hm har blivit erbjuden att köpa en brf lägenhet av sin mor.
  Hm skulle köpa 50% av lägenheten av sin mor som skulle kvarstå som 50% ägare. Hm skulle betala 40% av köpeskillingen kontant och låna 60% köpeskillingen av sin mor med en fast ränta i 10 år.
  Hm skulle då få en bostadskostnad på ca 4500 kr och då kunna få bostadsbidrag på 96% av bostadskostnaden.
  Lägenheten är värderad av en värderingsman. Lånet som hm då skulle ta av sin mor är ca 1 100 000kr.
  Dom anhöriga till hm tycker att köpet skulle vara lämpligt, det är svårt att få en handikappanpassad lägenhet i en stor stad. Motsvarande hyreslägenhet skulle kosta 8000-12000 kr i månaden.
  Kan överförmyndaren avslå detta köp? Vad skulle argumentet i så fall vara? Om anhöriga och ställföreträdare tycker detta vore genomförbart.
  Om man skulle få avslag på detta från överförmyndarnämnden är det jag som ställföreträdare som ska överklaga eller är det dom anhöriga?
  Vilka instanser är det man kan överklaga till? Länsrätten? Och sedan?

  #9493
  Anonym
  Inaktiv

  Det låter som ett bra erbjudande till din huvudman. Jag tycker att du ska börja med att få erbjudandet på pränt och granskat av överförmyndaren. Även om
  jag varit ställföreträdare i dryga 25 år, och i ungefär lika många kommuner, är det svårt att förutsäga vad just ”din öf” tänker? Jag hade försökt få detta godkänt – utifrån den information du lämnat.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Förvalta egendom” är stängt för nya ämnen och svar.