Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #8150
  Minna
  Keymaster

  Igår lämnades betänkandet som gäller översynen LSS-insatser till övergångsregeringen. Utredningen innehåller bland annat förslag på statligt ansvar för den personliga assistansen, samt nya insatser i LSS.

  Utredning berör också det lagreglerade frivilliguppdraget kontaktperson. I betänkandet föreslås att insatsen kontaktperson enligt LSS ska finnas kvar samt att biträde av kontaktperson ska kunna ske ges genom gruppaktivitet, om den enskilde samtycker till det.

  Läs mer här: https://rfs.se/lss-utredningen-klar/

  Vad du tycker om utredningens förslag?

  #8154
  Minna
  Keymaster

  Så här kommenterar RFS utredningens förslag som gäller kontaktperson:

  “RFS är positiv till att utredningen tydligt värnar om insatsen och uttrycker förståelse för hur den kan bidra till god hälsa, livskvalitet samt ökad delaktighet i samhällslivet.

  Betänkandet markerar också, helt i linje med vad RFS framfört, att personal vid olika former av LSS-verksamhet inte kan ersätta stödet från en kontaktperson. Det pågår en negativ utveckling där det blivit svårare att få kontaktperson, särskilt drabbade är individer som flyttat till särskilt boende. RFS anser att det är brådskande att bryta denna negativa trend och här behöver lagstiftare och myndigheter sätta ner foten. Det bör istället bli lättare att få kontaktperson än vad det är idag.

  RFS känner däremot oro för att förslaget öppnar för att insatsen kontaktperson ska kunna ske genom gruppaktiviteter. RFS tror att detta riskerar att urholka den personliga aspekten av att ha en kontaktperson, som är där för just mig. Med tanke på att flera kommuner uppenbart har svårt att rekrytera kontaktpersoner kan detta bli en ”enkel” lösning på rekryteringsfrågan.” Läs mer: https://rfs.se/rfs-om-forslag-kontaktperson-lss/

  Har du erfarenheter av att stöda huvudmän/brukare att ansöka om kontaktperson och märker ni av att det blivit svårare? Eller finns andra erfarenheter som du vill dela med dig av?

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Forumet ”Nyheter” är stängt för nya ämnen och svar.